Hlavní obsah

České dráhy v červnu zdraží některé jízdné

– ČESKÁ REPUBLIKA • Aktualizováno

Cestování vlakem se od 15. června v Česku prodraží. České dráhy zvednou ceny jízdenek. Zdůvodnily to stále vyššími cenami elektřiny a nafty. Nejcitelněji se změna dotkne uživatelů kilometrických bank, zvýší se i ceny denních síťových jízdenek. Některé výhodné tarify, které nyní platí, budou zrušeny.

Článek

Kilometrická banka nyní uživatele vyjde na 1600 korun, její cena se už na konci loňského roku zvedla o 200 korun. Nyní to bude o dalších 200 korun více. Jeden kilometr projetý na tyto předplacené služby tak během půl roku zdražil o dvacet haléřů, na devadesát haléřů.

Lidé si taky nebudou moci koupit až pět kilometrických bank najednou.

"Důvodem těchto změn je nutnost vyrovnat se s růstem cen energií, především ropy. Rostoucí ceny vstupů, především energií, však neumožňují držet současné nabídky na stávající úrovni dlouhodobě. Takový nárůst cen vstupů, jaký zažíváme nyní, se dal jen těžko předpokládat," sdělil Novinkám Kubala.

O 50 korun, na 440 korun se také zevdne cena jednodení jízdenky, kterou bylo možné používat jeden den na všechny spoje ČD. Zdražuje i varianta pro dvě až pět osob, místo 780 korun bude stát 880 korun.

Podraží také víkendová síťová jízdenka SONE+ pro dálkové vlaky, pro osobní vlaky se cena nezmění.

Dráhy také ruší letní výhodný tarif pro mládež Léto-26 a také jízdenku CS Net na vlak Pendolino, kterou bylo možné použít i na navazující spoje v krajích.

Rušení tarifů Kubala zdůvodnil tím, že se málo využívají, protože lidé raději volí levnější varinaty. Zrušením málo využívaných tarifů se také nabídka služeb zjednodušší.

Jaké jízdné zdraží
typdosud (v Kč)od 15. června
kilometrická banka na 2000 km16001800
jednodenní síťová jízdenka (1 osoba)390440
jednodenní síťová jízdenka (2-5 osob)780880
jednodenní víkendová SONE+ na dálkové spoje390440

Základní cena jízdného ani slevy na zákaznickou kartu In-karta/Rail plus se zatím nemění. Naposledy zdražovaly dráhy jízdné loni v prosinci, kdy se naposledy měniyl jízdní řády.

Víkendové cestování vlakem je náročné

Zatím co České dráhy ohlásily zdražení jízdného na řadě spojů, cestování tímto způsobem například o víkendech je pro veřejnost velmi náročné. Lidé si často stěžují na přeplněné vagóny a nevyhovující podmínky.

Některé vlaky, především rychlíky IC a EC, nabízejí komfortní cestováním, jízda některými je ale stále dobrodružná. Se zpožděními se počítá už automaticky a čistota v některých vlacích je pojmem neznámým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám