Hlavní obsah

Slovensko může přijmout euro, Česko podmínky nesplňuje

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRUSEL/BRATISLAVA
Aktualizováno

Evropská komise i Evropská centrální banka doporučily Slovensku přijmout jednotnou evropskou měnu od ledna příštího roku. Naopak Česko podmínky pro přijetí eura nesplňuje, například kritérium cenové stability a směnného kurzu. Vyplývá to z takzvané konvergenční zprávy Evropské komise. Česko zatím ani neurčilo, kdy by chtělo společnou evropskou měnu zavést.

Článek

Evropská komise už minulý týden vyslala pozitivní signál, že Slovensko doporučení k zavedení eura dostane. Po středečním rozhodnutí Evropské komise by mělo následovat jen formální potvrzení tohoto kroku jednotlivými členskými státy Evropské unie.

Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že jeho vláda si uvědomuje rizika vstupu do eurozóny. "Před zavedením eura máme respekt. Vláda si uvědomuje možná rizika a možné přechodné problémy, které jsou spojeny se zavedením eura. Ubezpečuji každého občana Slovenska, že budeme konat tak, aby euro nebylo prospěšné pouze podnikatelskému sektoru, ale aby euro bylo úspěchem každého jednoho občana," uvedl premiér.

Od srpna 2008 budou slovenští obchodníci uvádět ceny ve slovenských korunách i v eurech. A pokud nebude mít žádná členská země námitky, od ledna se bude platit eurem, přičemž slovenské koruny budou obchodníci brát ještě do 16. ledna 2009. Vydávat však už budou jen eura.

"Jsme přesvědčeni, že vzhledem na současný stav slovenské ekonomiky a slovenské koruny, je rok 2009 pro Slovensko tím nejvhodnějším okamžikem," uvedl Fico.

Slovenský premiér zároveň kritizoval Maastrichtská kritéria a označil je za neférové vůči novým členským státům EU.

Kurz slovenské koruny reagoval posílením na rekordní úroveň poprvé v historii prolomil hranici 32 SK/EUR.

O slovenských eurominích:
Kremnická mincovna začne s ražbou slovenských euromincí v červenci 2008 a bude na nich pracovat tři až čtyři měsíce. Stroj vyrazí minci jedinou ranou podle předlohy. Kremnická mincovna by měla v první etapě vyrazit přibližně 400 milionů kusů euromincí se slovenskou národní stranou.
Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských euromincí v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvoukříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů vrch Kriváň.
Slovenská měna bude postupně stahovaná. Z oběhu by se mělo vrátit 148 milionů kusů bankovek a 453 milionů mincí. Banky budou bezplatně měnit korunové mince šest měsíců po zavedení eura, bankovky ještě rok. Zajímavé je, že 16 dnů po prvním lednu 2009 ještě bude možné platit i v korunách, ale zpět dostane nakupující už jenom eura.

Slováci mají z eura obavy

Plánované zavedení eura přijímá 29 procent Slováků s obavami a dalších 43 procent pociťuje spíš obavy, než uspokojení. Jednoznačně pozitivně vnímá vstup do eurozóny 7 procent Slováků a víc s uspokojením, než s obavami 18 procent Slováků.

Podle březnového průzkumu Statistického úřadu mají z aura největší obavy starší lidé nad 60 let, lidé se základním vzděláním a obyvatelé Trnavského a Prešovského kraje. Naopak mladší Slováci ve věku 25 až 29 let, lidé s vysokoškolským vzděláním, podnikatelé a obyvatelé větších měst očekávají zavedení eura s uspokojením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám