Hlavní obsah

Poslanci schválili tři přihlášky na střední školy

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili novelu školského zákona, podle níž budou moci žáci podávat v prvním kole přijímacího řízení tři přihlášky na střední školy. Nyní platí, že v prvním kole lze podat přihlášku jen na jednu. Pro změnu hlasovalo 101 ze 167 přítomných zákonodárců. Nyní ji posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Před několika lety školský zákon stanovil, že v prvním kole se lze hlásit pouze na jednu střední školu. Do té doby se mohly děti v prvním kole hlásit na jednu veřejnou a zároveň na soukromou či církevní školu. Kritici míní, že nynější zákon omezuje právo na vzdělávání a jediný, komu usnadnil život, jsou školy, pro které je tak organizace přijímacího řízení snazší.

Skupina poslanců v čele s předsedou školského výboru Waltrem Bartošem (ODS) proto již před několika měsíci předložila uvedenou novelu. Počítala s tím, že žáci dostanou šanci hlásit se v prvním kole přijímacího řízení až na tři střední školy.

Schválená varianta má i své kritiky

Ačkoli dolní komora novelu podpořila, mezi poslanci má model tří přihlášek i řadu kritiků. Podle nich je pro studenty výhodný jen zdánlivě. Navíc prý zvýší administrativu a náklady škol a může vyvolat zmatky při přijímacích řízeních. Tito zákonodárci proto prosazovali, aby se studenti mohli v prvním kole hlásit nejvýše na dvě školy.

„Tři přihlášky je pořád lépe než nekonečno, které chtěli někteří poslanci podpořit. Byla jsem pro to, aby žák mohl podávat dvě přihlášky, považuji to za naprosto dostatečné a vyhovující. Tohle bude jen finančně náročné, ale dobrá, je to vůle Sněmovny. Život ukáže, co to přineslo a co to vzalo,“ uvedla místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová.

Upozornila, že zákon říká, že škola musí vypsat dva termíny přijímacího řízení. „Prakticky škola vypíše dva termíny a žák pošle tři přihlášky. Bude záležet, jestli se trefí do volných termínů,“ řekla Novinkám Šojdrová.

Považovala za lepší řešení, kdyby se kraje jako zřizovatelé dohodly se školami, že ve druhém kole otevřou přijímací řízení. Pak by nebyla nutná změna zákona. „Rodiče by měli jistotu, že pokud dítě neuspěje například na nejnáročnější škole, tak škola méně náročná bude otvírat znovu ještě dalších deset dvacet míst. Bohužel kraje nebyly v této věci aktivní,“ sdělila Šojdrová.

Většina poslanců se ale nakonec přiklonila k variantě tří přihlášek. Podpořil ji i hlavní autor novely, šéf školského výboru sněmovny Walter Bartoš (ODS). "Kdo bude hlasovat pro tři přihlášky, samozřejmě volí větší výběr pro děti než ten, kdo bude hlasovat pro dvě přihlášky," uvedl.

Neomezený počet přihlášek neprošel

Před dvěma týdny se ale školský výbor shodl na širším znění, které by umožnilo podávat si v prvním kole přijímacího řízení libovolný počet přihlášek. Oponenti tohoto kroku však začali upozorňovat na to, že to bude pro školy znamenat neúnosnou administrativní zátěž.

Také podle ministra školství Ondřeje Lišky (Strana zelených) se sice tato varianta tváří populárně, ale ve skutečnosti by znamenala velký zásah do současného systému. "Neomezený počet přihlášek, v podobě, jak je navrhován, může vést k úplnému kolapsu přijímacího řízení," řekl již dříve.

Přišel proto s návrhem, aby se žáci mohli v prvním kole hlásit na dvě střední školy. Tuto myšlenku prosazoval i při jednání školského výboru, který minulou středu předlohu znovu projednával. Výbor se ale nakonec přiklonil k variantě tří přihlášek, což je návrat k původní verzi novely.

Reklama

Výběr článků

Načítám