Hlavní obsah

V nových stanicích metra zatím nebude mobilní signál

– PRAHA
Novinky, Tomáš Holý

Koupit si SMS jízdenku, zavolat známým či o pomoc se cestujícím v nových stanicích pražského metra nepodaří. Mobilní operátoři se totiž nedohodli s pražským dopravním podnikem na pokrytí tří stanic signálem. Problém stojí na 22 miliónech korun, které dopravní podnik chce po operátorech za pronájem prostoru pro potřebnou techniku.

Foto: ČTK

Článek

"Snažíme se domluvit už od podzimu, kdy dopravní podnik přišel s tím, že nájemné bude vyšší. Před několika dny dal nabídku, která je však 200krát vyšší než ta dosavadní,“ řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

Vysvětlil, že tři operátoři působící v ČR, tedy Vodafone, T-Mobile a Telefónica O2, vždy vyjednávali s dopravním podnikem společně. Dopravní podnik při příležitosti zprovoznění nových stanic přišel s novou smlouvou. Hrubý považuje tak vysokou částku nabídnutou několik dní před otevřením nových stanic za nátlak.

Chováme se tržně, brání se DP

Konkrétně jde o 22 miliónů korun za všechny tři operátory za rok. Přičemž v dosavadní smlouvě byla částka 94 tisíc korun. Dopravní podnik se však brání.

"Nastal čas, kdy je naší zodpovědností chovat se tržně,“ vysvětlil Novinkám mluvčí podniků Ondřej Pečený. Podle něj je cena adekvátní, protože pražským metrem jede denně zhruba asi 1,5 miliónu lidí, za rok pak asi 550 miliónů.

Do Střížkova, Proseka a Letňan vyrazí metro již ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Nikdo se tam však nedovolá a podle Pečeného lze těžko odhadnou kdy se s operátory o pokrytí signálem dohodnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám