Hlavní obsah

Vážný problém v koalici, církevní restituce po hádce opět odloženy

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna zažila další drama kvůli církevním restitucím. Opozici se za pomoci některých poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým podařilo prosadit vyřazení restitucí z programu jednání. Sociální demokraté přitom na svém poslaneckém klubu pověřili místopředsedu strany Milana Urbana jednat s Tlustým.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vlastimil Tlustý (ODS) se zasazoval o odložení návrhu

Článek

Na pořad se tak kontroverzní téma dostane patrně až v červnu.

Bouřlivou debatu, která byla přerušována sérií přestávek na jednání poslaneckých klubů, rozproudil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Prohlásil, že Sněmovna o církevních restitucích jednat na probíhající schůzi nemůže.

„Pokud si to pamatujeme a pokud se podíváme do stenozáznamu, paní místopředsedkyně Němcová na tom minulém rokování o tomto bodu ukončila to projednávání větou, že končí projednávání tohoto bodu na této schůzi,“ sdělil Zaorálek.

Stejný názor vyslovil i šéf komunistů Vojtěch Filip. Označil církevní restituce za nazařaditelný bod. „Není možné jakýmsi, promiňte mi, byrokratickým způsobem znovu zařadit uzavřený bod a snažit se vnutit Sněmovně tento postup,“ prohlásil.

Proti opozičním výtkám vystoupil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Prohlásil, že vládní koalice bude trvat na projednání návrhu. „V žádném případě nám jakýmikoliv obstrukcemi v tomto nezabráníte,“ řekl na adresu opozice. Zároveň ovšem připustil, že šance na projednání na úterní schůzi jsou minimální. „Respektujeme, že předseda Sněmovny bude postupovat způsobem, že tento bod byl ukončen paní místopředsedkyní Němcovou a budeme samozřejmě prosazovat přijetí tohoto zákona při dalším jednání v Poslanecké sněmovně. Nenecháme se vydírat,“ dodal rozhořčeně Tluchoř.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová pak odmítla, že by bod církevní restituce ukončila. „Nejsem ten, kdo jakoukoli svou větou může změnit záměr Poslanecké sněmovny, tedy změnit její hlasování a hlasování znělo tak, že přerušujeme a odročujeme,“ prohlásila.

Proti zařazení církevních restitucí na program jednání vznesli námitku dva poslanci - za opozici komunista Václav Exner, z koaličních lavic rebel Tlustý. Následovalo hlasování o této námitce. Vládní koalice se při něm takřka „rozsypala“. S opozicí totiž hlasovali nejen rebelové ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Juraj Raninec, ale přidali se k nim jejich další straničtí kolegové - Milan Šmíd a Jan Klas. Řada vládních poslanců, například zelení Věra Jakubková, Olga Zubová a Přemysl Rabas, se navíc zdržela hlasování.

ČSSD pověřila Urbana jednat s Tlustým

Soc. demokraté ladili noty k církevním restitucím na dopoledním jednání poslaneckého klubu. Dohodli se, že s Tlustým bude jednat místopředseda strany Milan Urban.

„Byla o tom debata na klubu. Nejde o nic jiného, než zjistit aktuální stanovisko pana Tlustého, případně těch dalších,“ řekl k tomu Novinkám Urban.  Nakonec přiznal, že s Tlustým před hlasováním hovořil, zajímalo ho, zda Tlustého názor na restituce stále platí.

Na dotaz, zda s Tlustým jednal o církevních restitucích i v minulých dnech, pak řekl: „Myslím, že se v tom zbytečně hledá něco tajemného. My spolu mluvíme o různých věcech celá léta, nepotřebujeme žádné skrýše.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám