Hlavní obsah

Liška: Udělal jsem maximum, ke stávce není důvod

Právo, Novinky, map, dan
PRAHA
Aktualizováno

Školské odbory v úterý vyhlásily stávkovou pohotovost. Řekl to jejich předseda František Dobšík. Nevyloučil několikadenní stávku. Odbory nejsou spokojeny s výší růstu platů, kterou pro učitele vyjednal ministr školství Ondřej Liška, chtějí s ním ale dál jednat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Liška se s ekonomickými ministry v pondělí dohodl, že pracovníci ve školství dostanou letos na platy navíc půl miliardy korun, což by podle něj zajistilo sedmiprocentní nárůst platů. Odbory ale požadují nejméně tři miliardy. Liška tvrdí, že v této chvíli vyjednal maximum, co se dalo a ke stávce učitelů nevidí žádný důvod

"Budeme nyní dva týdny jednat s odbory v regionech a rozhodneme se, jakou formu protestu zvolíme. Pokud by to byla stávka, mohla by být před letními prázninami a pokračovat by mohla po nich," řekl Právu Dobšík.

Ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl, že suma půl miliardy letos a čtyř miliard příští rok je maximum možného. Letos prý platy učitelů porostou o sedm procent, příští rok dokonce o 12 procent, což je nejvíce ze všech astátních zaměstnanců.

Odbory chtějí, aby se růst promítnul do tarifních platů. Navržená suma bude podle místopředsedkyně odborů Markéty Vondráčkové stačit pouze na motivační odměny.

Stávka je málo pravděpodobná

Odboráři v minulosti pohrozili nejtvrdší učitelskou stávkou v novodobých dějinách České republiky, během níž by se ještě před letními prázdninami měly uzavřít školy na týden.

Kolik berou učitelé

Podle údajů ministerstva školství zaměstnanci v regionálním školství pobírali loni v průměru 19 842 Kč.

Průměrná mzda učitelů byla 23  858 Kč.

Podle Liškova plány mají učitelé v roce 2009 dostat další čtyři miliardy, které by oproti letošnímu roku znamenaly dvanáctiprocentní nárůst platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám