Hlavní obsah

Za únik nahrávky schůzky Weigla se Šloufem byl obviněn policista

Právo, Novinky, rav, jt
PRAHA
Aktualizováno

V případu úniku nahrávky schůzky kancléře prezidenta republiky Jiřího Weigla s lobbistou a bývalým poradcem Miloše Zemana Miroslavem Šloufem byl 2. května obviněn policista ze zneužití pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

Uvedla to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová s tím, že policistovi hrozí až pět let vězení. Právo zjistilo, že obviněný policista se jmenuje Jiří Dvořák a pracoval v Útvaru zvláštních činností.

Podle Zenklové policista pod smyšlenou legendou získal neoprávněně od vedení hotelu Savoy DVD, na kterém byla nahrávka schůzky mezi Šloufem a Weiglem. DVD potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Detektiv Jiří Dvořák, který letos v únoru vyzvedl v hotelu Savoy videonahrávku Weigla a Šloufa, a umožnil tak těsně před prezidentskou volbou její zveřejnění, podle informací Práva u policie končí. Do civilu má odejít na vlastní žádost k 1. červnu. Právu to potvrdil šéf Útvaru zvláštních činností a Dvořákův přímý nadřízený Tomáš Almer.

Druhý z přímých aktérů celé kauzy, vysoký důstojník rozvědky, byl podle informací Práva až do konce vyšetřování postaven mimo službu. Podle důvěryhodného zdroje Práva prověřování vysokého důstojníka ÚZSI bude trvat ještě nejméně dva týdny. Nicméně je pravděpodobné, že skončí stejně jako v případě policisty Dvořáka, tedy obviněním nejmenovaného zpravodajce.

Policista šel najisto

Mluvčí zastupitelství v pondělí doplnila, že policista šel pro DVD do hotelu Savoy najisto. „Chtěl po vedení hotelu monitoring konkrétních prostor ze dvou konkrétních dní: zda věděl, co na nahrávce je, to je předmětem dalšího vyšetřování,“ dodala Zenklová.

Z toho tedy jasně vyplývá, že Dvořák musel od někoho, zřejmě z ÚZSI, o předchozím konání schůzky Weigla se Šloufem vědět a dostal za úkol vyzvednout právě jen záznam tohoto jednání.

Premiér Mirek Topolánek v únoru řekl, že policista jednal na žádost svého bývalého šéfa – exředitele ÚZSI Karla Randáka, kterého vláda v roce 2006 z funkce odvolala.

Důkazy, že by se oba v akci angažovali, však detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ani po dvouměsíčním šetření nenašli. „Nic se neprokázalo. Pokud by to byla pravda, tak by šlo nejspíš o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji, ale důkazy chybí,“ řekl k tomu Právu zdroj z prostředí bezpečnostních složek, který je s průběhem vyšetřování obeznámený.

Od Randáka se měla nahrávka dostat až do sídla sociální demokracie, jejíž zástupci ji měli následně předat médiím. Randák i představitelé ČSSD všechna obvinění odmítli.

Zveřejnění nahrávky čtyři dny před prezidentskou volbou tento akt výrazně ovlivnilo. Přimělo např. Stranu zelených, aby se přiklonila k veřejné volbě, kterou požadovala ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám