Hlavní obsah

Zneužívaná Elisabeth Fritzlová byla půl roku uvázaná na laně

Právo, DPA, nek
AMSTETTEN
Aktualizováno

Elisabeth Fritzlová, kterou otec věznil 24 let ve sklepení domu v Amstettenu, uvedla při prvním, dvě hodiny trvajícím výslechu, jak byla uvězněna. Vyšetřovatelům též sdělila, že zpočátku mělo sklepení jen jednu místnost a až později bylo rozšířeno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Podle listu Österreich podrobnosti vyšetřovatelům řekla pod podmínkou, že se už nikdy nebude muset setkat se svým tyranským otcem.

V prvních letech věznění 1984 až 1993 byla zadržována v jedné jediné místnosti. Teprve poté Fritzl sklepní prostory rozšířil. Děti, které se narodily předtím, tedy musely přihlížet, jak otec dceru pravidelně znásilňoval.

Věznění začalo tím, že Fritzl 28. srpna 1984 tehdy osmnáctiletou Elisabeth požádal, aby mu pomohla snést do sklepa jedny dveře. Hned nato ji ale spoutal ruce a přivázal ke sloupku - na dva dny. Pak byla po dobu šesti měsíců přivázána na laně, aby si mohla aspoň dojít na toaletu.

Policisté už vyřešili prakticky všechny záhady kolem věznění a zneužívání Elisabeth Fritzlové. Vídeňskému listu Kurier to řekl šéf vyšetřovacího týmu Franz Polzer s tím, že se nepotvrdily spekulace, podle nichž Josef Fritzl mohl mít nějakého komplice.

„Naše puzzle je už prakticky poskládané,“ dodal. Dohady některých médií, že spolu s Fritzlem byly u sklepního úkrytu spatřeny další osoby, třeba jeho žena Rosemarie, označil kriminalista za „fantazii“.

I podle Elizabeth matka nic nevěděla

Svou matku Rosemarie, o níž se v tisku spekuluje, zda o věznění a zneužívání dcery přece jen něco netušila, Elisabeth při výpovědi do policejního protokolu vehementně bránila. Jídlem a ošacením ji i děti zplozené při incestu zásoboval výlučně otec.

Hrůzy zažité za bezmála čtvrtstoletí ve sklepním vězení o celkové rozloze 60 metrů čtverečních, kde výška místností bez jediného okna dosahovala jen 1,7 metru, zanechala na obětech viditelné stopy. Dnes dvaačtyřicetiletá Elisabeth má téměř bílé vlasy a její kůže je bledá, skoro „průsvitná“.

I pro 35 vyšetřovatelů, kteří den co den neúnavně pátrají v suterénu po dalších důkazech, představuje práce ve stísněných podzemních prostorech martyrium. Je tam špatný vzduch a kriminalisté se musejí po přestávkách střídat, aby fotografování, filmování, pořizování náčrtů a zajišťování stop Fritzlových zločinů zvládli. Venku mají k dispozici i psychologa. Sklepení budou prozkoumávat ještě několik týdnů.

Fritzlův advokát Rudolf Mayer se domnívá, že jeho mandant „nepatří do vězení, ale na uzavřenou psychiatrickou kliniku“. „Je duševně nemocný a tím i nepříčetný,“ řekl právník německému listu Bild am Sonntag.

Kliniku obléhají novináři

Nervová klinika v Amstettenu, kde se Elisabeth Fritzlová s dětmi zotavuje z hrůz uplynulých 24 let, je obléhána novináři. Fotoreportéři šplhají na stromy, aby svými objektivy dohlédli skrz okna do pokojů pacientů ve třetím patře.

Jeden z paparazziů se pokoušel obelstít personál kliniky tím, že se převlékl do policejní uniformy, byl však vykázán. O proniknutí do budovy se také snažil štáb belgické televize. Nastala potyčka s ostrahou a až s pomocí ošetřovatelů se jej podařilo vytlačit.

Za první snímky a rozhovory s oběťmi Fritzlova řádění média mezitím nabízejí horentní sumy. V kanceláři advokáta obětí Christopha Herbsta se již hromadí žádosti, v nichž figurují částky v řádu miliónů eur.

Lékaři požadují klid

„Dopřejte jim (pacientům) už konečně, aby se mohli vrátit do normálního života,“ apeloval na sdělovací prostředky advokát Herbst. Také podle mluvčího kliniky Klause Schwertnera je ochrana rodiny nejvyšší prioritou. „Musíme za každou cenu zabránit tomu, aby je postihla sekundární traumatizace,“ zdůraznil.

Kliniku střeží před dotíravými novináři a zvědavci zvlášť najatá bezpečnostní agentura. U všech vchodů a východů navíc hlídkují policisté a prostory nemocnice jsou pod bedlivým dohledem kamer vnitřní ostrahy. V celém areálu kliniky platí přísný zákaz fotografování a natáčení.

Vlevo Elisabeth ještě před uvězněním a vpravo umělecké ztvárnění, jak by Elisabeth mohla vypadat nyní.

Obětem Fritzlova despotismu zatím zůstává odepřen pohled z oken na kvetoucí stromy. Okna jejich pokojů jsou zatemněna a už vůbec zatím nemohou pomýšlet na procházku v parku. Po letech věznění v temném sklepení, kde Elisabeth a tři z jejích dětí poznaly jen umělé osvětlení, by jim prý náhlý přechod na denní světlo mohl ublížit. „Zůstanou tady ještě dlouho. Stále je vlastně nemůžeme ani pořádně vyslechnout,“ řekl Schwertner.

Zlepšuje se i stav devatenáctileté dcery Rakušana Josefa Fritzla, která musela být hospitalizována v kritickém stavu. Podle lékařů je její stav stabilizovaný. Dva týdny strávila v umělém spánku. Její hospitalizace vedla k odhalení faktu, že Fritzl věznil svou dceru a tři společné děti ve sklepení domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám