Hlavní obsah

Věznitel Fritzl manželce tvrdil, že ve sklepě rýsuje plány strojů

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTETTEN

Manželka despotického otce Josefa Fritzla z „domu hrůzy“ v rakouském Amstettenu Rosemarie byla na svém muži zcela závislá a byla jím i neustále ponižována. Deníku Österreich to řekla její sestra a Fritzlova švagrová Christine. Fritzlova manželka navíc uvedla, že jí manžel tvrdil, že ve sklepě rýsuje plány různých strojů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Fritzl zůstával ve sklepním vězení často i přes noc.

Článek

„Když si Rosemarie Josefa brala, bylo jí sedmnáct. Nevyučila se žádnému povolání a byla Fritzlovi vydána všanc, čehož on 51 let také využíval,“ tvrdí Christine, která dnes žije v Ennsu. Rosemarie měla s Fritzlem sedm dětí a údajně o věznění a znásilňování dcery Elisabeth nevěděla. Dalších sedm dětí se narodilo následkem incestu mezi Fritzlem a Elisabeth.

„Josef byl despota, nenáviděla jsem jej,“ říká dále švagrová. „Bylo mi šestnáct, když ho zavřeli kvůli znásilnění. Považovala jsem jeho zločin za odporný, a to tím více, že v té době měl už s mou sestrou čtyři děti,“ dodala.

Podle Christine byly Fritzlovy děti podrobovány tvrdému drilu. „Vždy když vstoupil do pokoje, okamžitě ztichly, i když si předtím jen hrály. Pořád měly strach, že je za něco potrestá. Jejich jedinou nadějí, jak se z tohoto prostředí dostat, bylo se oženit resp. provdat. To také všechny udělaly, jakmile dosáhly potřebného věku,“ líčí Christine život Fritzlových.

Ve Vídni si nechal nastřelit vlasy

Fritzl věděl, že jej švagrová nesnáší, a proto se ji taky snažil ponižovat, k čemuž využíval i toho, že Christine je silnější postavy. „Tlusté ženy jsou pod mou úroveň,“ říkával jí. A ona kontrovala: „Je lepší být tlustý než mít pleš.“ Fritzl byl prý natolik ješitný, že jednou odjel do Vídně, aby si nechal transplantovat vlasy.

Mezi lidmi se Fritzl choval uvolněně a společensky. „Svou ženu ale pořád shazoval. Bylo také nápadné, že se velmi hlasitě smál při vyprávění vtipů na téma sex,“ uvedla Christine s tím, že Rosemarie to bylo velmi trapné. Všichni totiž věděli, že mezi ní a Fritzlem už neexistoval žádný intimní život.

Matka Fritzla hodně mlátila

Teprve nyní si Christine uvědomila pozadí některých skutečností z dřívější doby. Každý den v devět ráno chodil Fritzl do sklepa, údajně proto, aby tam rýsoval nějaké plány strojů, které pak prodával různým firmám. „Často tam zůstával i přes noc. Rosemarie mu tam ale nesměla přinést ani kávu. Dnes už všichni víme, proč,“ říká Christine.

Fritzl podle ní vyrůstal bez otce. Matka jej téměř denně mlátila tak, že byl stále plný modřin. „A tehdy se v něm něco muselo zlomit. Nedokázal mít soucit s jinými,“ tvrdí švagrová. Mezitím se přihlásili ke slovu i další Fritzlovi známí, mezi nimi i dlouholetý přítel Leopold Stütz, místostarosta obce Lasberg. „Na mne Josef působil jako inteligentní a úspěšný muž. Rád mluvil o spořádané rodině, ale s dětmi zacházel velmi tvrdě. Stačilo, aby lousknul prsty, a malí byli v posteli. A pořád zdůrazňoval, jak je důležité vzdělání a zaměstnání,“ řekl Stütz listu Österreich.

Malý Felix má „opičí chůzi“

Podle britského listu The Sun trpí dva synové Elizabeth, kteří strávili svůj dosavadní život ve sklepním vězení, závažnými psychickými poruchami. Nyní jsou v péči psychiatrů na klinice v Amstettenu. Jedna z ošetřujících sester deníku řekla, že osmnáctiletý Stefan a šestiletý Felix jsou roztěkaní, zmatení, mají noční můry a stále dělají nečekané, trhavé pohyby. Felixova chůze prý připomíná chůzi opice, stále běhá po pokoji z jednoho konce na druhý.

„Jsou to milé děti, ale mají zlé sny a volají matku,“ řekla dále pečovatelka. Experti tvrdí, že jde o klasické příznaky posttraumatického stresu.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Sklepní vězení v rakouském Amstettenu

Josef Fritzl držel od srpna 1984 svou dceru ve sklepním vězení. Dívku pohlavně zneužíval od jejích jedenácti let a údajně je i otcem jejích sedmi dětí, z nichž...

Výběr článků

Načítám