Hlavní obsah

Fritzl podle rakouských médií znásilňoval už v roce 1967

Novinky, ČTK, aš, Die Presse, APA
VÍDEŇ/ ST. POLLEN
Aktualizováno

Rakouská policie oznámila, že přezkoumává minulost Josefa Fritzla poté, co média informovala, že na podzim 1967 byl vyšetřován kvůli znásilnění 21leté dívky v Linci. List Oberösterreichischen Nachrichten (OÖN) uvedl, že vyšetřovací spis, kde je zmíněno Fritzlovo jméno, doposud existuje.

Článek

Fritzl byl vyšetřován v říjnu 1967 kvůli znásilnění 21leté obyvatelky Lince, kterou měl přepadnout, když byla na procházce, cloumal s ní pak ji měl znásilnit. Plyne to z policejní zprávy z 27. října 1967.

Nebyl to jediný střet Fritzla se zákonem, tvrdí OÖN: "Linecké policii byl muž známý kvůli dvěma dalším deliktům, jedním byl exhibicionismus a druhým další pokus o znásilnění.“ O znásilnění se měl Fritzl pokusit o měsíc dříve, v září 1967. Plyne to z tehdejší výroční zprávy. V té ale není zmíněn exhibicionismus, o kterém psal jen dobový tisk.

Policie změnila názor, bude zkoumat Fritzlovu minulost

Policisté, vyšetřující hrůzný případ z Amstettenu, ve čtvrtek potvrdili, že se kriminální minulosti Fritzla budou věnovat. Mluvčí prokuratury Gerhard Sedlacek uvedl, že se minulost musí "zevrubně prozkoumat“.

Státní zástupce zdůraznil, že po výmazu záznamů z trestního rejstříku se musí na podezřelého hledět jako na bezúhonného. Dříve policie minulost Fritzla odmítala komentovat a nezajímaly ji ani jeho cesty do zahraničí, během nichž možná byli čtyři lidé zamčeni ve sklepě.

Bunkr měl dvoje dveře, není jasné, jak se větralo

Policie se nyní především soustřeďuje na podzemní bunkr, kde Fritzl věznil svou dceru a tři z jejich sedmi společných dětí. Podařilo se jim objevit druhé ocelové dveře do bunkru, které byly úplně stejné jako ty první a také byly elektronicky ovládané na dálku.

"Zjišťujeme, zda neměly něco společného s ventilací," uvedl šéf dolnorakouské kriminálky Gerhard Polzer. Zatím totiž není jasné, jak fungovalo větrání skrýše, protože policisté, kteří ve sklepě pracují, si stěžují na velmi špatný vzduch a musí dělat delší přestávky a vycházet ven.

Je možné, že sklep měl zajištěnou ventilaci, která je ale nyní vypnutá. "Ve sklepení je neuvěřitelně moc rour, které náhle končí ve zdi. To vše se musí ještě prozkoumat. Mimo se musí rekonstruovat elektrické přívody a instalace, což je pro techniky sisyfovská práce," dodal Polzer.

Uvedl též, že ve sklepě je kromě lednice i pračka. Ta je ale tak malá, že ji unese jen jeden člověk.

Zatím není prověřeno ani Fritzlovo tvrzení z prvního výslechu, že v případě, že by se s ním něco stalo, byly dveře naprogramovány tak, aby se po určité době samy odblokovaly. To by mohlo dokládat, že Fritzl neměl komplice.

Policisté také plánují pomocí sonaru zjistit, zda podzemní úkryt u Fritzlova domu neměl ještě další, dosud neznámé části, a také to, zda podobné úkryty nebyly u dalších nemovitostí, které dříve vlastnil a mezitím prodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám