Hlavní obsah

První herní dojmy z GTA IV - už nikdy nepůjdete spát

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GTA IV je jednoznačně nejočekávanějším herním výtvorem současné doby a dá se čekat, že půjde o hru roku 2008. Ve čtvrtek navečer se nám dostalo GTA IV pro X-BOX 360 do redakce, a tak jsme neváhali a celou noc hru testovali, abychom vám mohli přinést první dojmy. Jedno vám můžeme říci už nyní, vaše vysvědčení, maturity a zaměstnání budou v ohrožení.

Článek

Zcela první, co vás po otevření obalu hry ohromí je přiložená mapa Liberty City, která vypadá jakoby opravdové z oka vypadla. Na jedné straně máte podrobnou mapku města s názvy ulic, vyznačenými restauracemi či kluby a na druhé straně na vás čeká podrobně rozkreslený rozpis podzemní dopravy ve městě. K tomu všemu na vás čeká ještě malá příručka nejlepších klubů v Liberty City plná reklam, jako kdyby byla opravdová. Zkrátka stylovka.

Grafika je jednoduše ohromující a velmi důstojně navazuje na GTA San Andreas, který si pobyl na discích mnoha pařanů dlouhé měsíce. Vše je propracováno velmi detailně, a tak jistě potěší vidět bezdomovce v chudých čtvrtích, uklízeče v docích, zahrádkáře s konvičkou v parcích či naváděcí vozidla na letišti. Vše propracované do nejmenšího detailu.

Děj ovlivňujete sami

Hra má stejně jako její předchůdci silnou dějovou linii, ale nyní je konečně trochu na vás, jak vše bude vypadat a nebo máte aspoň ten pocit. V této hře totiž můžete totiž zcela seriózně randit. A představte si, že máte smluvené rande, a do toho vám váš příbuzný zavolá na mobilní telefon, že potřebuje pomoc, jelikož ho ohrožují vymahači dluhů? Co si vyberete, potencionální sex či pomoc příteli? Rozhodnutí je jen na vás. Postupně budete dostávat kontakty stále na více lidí a budete si vybírat, co kdy podniknete.

:. Bandita nebo policista? Jaké životní poslání si vyberete?

Mobilní telefon je vůbec důležitou částí hry. Veškeré své známé můžete kontaktovat právě díky němu. Zvete přes něj přítelkyně a přátele na schůzky, přijímáte sms, zkrátka vše jako v normálním životě. Dokonce si můžete vybrat, jestli vám bude váš mobil vyzvánět nahlas či jen vibrovat a máte možnost si i změnit vyzvánění. Jsou to drobnosti, ale potěší.

Je libo bowling či šipky?

Ve městě toho můžete dělat opravdu spoustu - ve svém bytě sledovat televizi, zajít si do nočního klubu, zahrát bowling či šipky, zajít do hospody - zkrátka téměř vše, co vás napadne. Když jsme u té hospody, zatím jsem ve hře nezažil lepší simulaci opilosti než zde. Ve stavu největší špičky vám bude dělat problém i ten nejmenší chodník či nerovnost terénu a po chvíli motání a kývání obrazovky si budete připadat sami jako po deseti panácích ruské domácí vodky.

:. Prostředí jako ze skutečného světa? Po hodině hraní nedokážete odlišit realitu od hry.

Zdá se, že se zapracovalo hodně i na fyzice jednotlivých aspektů, a tak můžete konečně při čelní nehodě prolétnout vlastním předním sklem a zabít se tak sami. Jízda na motorce je oproti tomu velmi zábavná, ale autoři si ji zřejmě spletli s kolem BMX jelikož spadnout z ní je opravdové umění, a to můžete dělat skoro cokoliv.

Policistům se auta kradou stále jednoduše

Policisté jsou v GTA IV hře tak trochu hloupí, a tak jim můžete před nosem vyfouknout auto, ze kterého právě vylezli bez toho, aby vás rozstříleli na kusy. Jakmile vás už ale začnou honit ve vrtulníku, tak začne pravé peklo a jen těžko jim již utečete.

I tentokrát si budete moci zajít do obchodu s oblečením či přesprejovat auto - některé klasiky se nemění. Pokud budete cítit, že máte na autě trochu více krve, než by bylo zdrávo, tak je pro vás určena myčka aut, kde vás rudých skvrn zbaví.

:. Skvělou grafiku podtrhuje věrné podání všech zvukových akcí.

Co se týče zbraní, tak se velmi rychle dostanete k noži či pistoli, a pokud se budete dobře dívat po kolemjdoucích, tak jistě přijdete i na to, kdo by mohl vlastnit například uzi, které vám dokáže hodně pomoci. Samotná technika boje je poměrně klasická a není nikterak těžká na pochopení. Zaměříte cíl a můžete mlátit, střílet, bodat, prostě vše, co takový normální plnoletý člověk může dělat, ale nedělá, jelikož nechce skončit za mřížemi.

Hra na týdny

Liberty City a přilehlé oblasti jsou tak neuvěřitelně rozlehlou lokací, že vám nedokážeme zatím popsat, jak je mapa dobře či špatně rozvrstvená, ale dle prvních dojmů je vše více než v pořádku. Takže školáci marš k doktorovi pro omluvenky, pracující zažádejte o dovolenou a už se těšte. Tohle bude hra ne na dny, ale na týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám