Hlavní obsah

Za 24 let věznění dcery hrozí Rakušanovi 15 let za mřížemi

AMSTETTEN
Aktualizováno

Rakušanovi Josefu Fritzlovi podle tamních zákonů hrozí nanejvýš patnáctiletý trest za opakované znásilňování své dcery a její věznění po dobu 24 let ve sklepení domu v dolnorakouském Amstettenu. V případě, že by se prokázalo, že zavraždil jedno z dětí, které s dcerou zplodil, mohl by dostat trest v rozmezí od deseti do dvaceti let, ve výjimečném případě by mohl dostat až doživotí, uvedla agentura APA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Fritzl je stíhán nejen za zneužívání své dcery, ale také za zabití z nedbalosti a dalších deliktů. Zabití se týká smrti jednoho z dvojčat, které jeho dcera Elisabeth porodila ve sklepním vězení a které do měsíce zemřelo, zřejmě kvůli neposkytnutí náležité lékařské pomoci.

Testy DNA v úterý potvrdily, že Fritzl je otcem všech šesti přeživších dětí, které jeho dcera Elisabeth v průběhu svého věznění porodila. Oznámili to rakouští kriminalisté.

V úterý také Josefa Fritzla vyslechl soudce. Do dvou týdnu rozhodne o tom, zda Fritzl zůstane ve vazbě. "Ráno jej vyšetřil psycholog a psychiatr. Oba zjistili, že nemá sebevražedné sklony," uvedl plukovník Günther Mörwald, který stojí v čele vazební věznice, kde je 73letý muž umístěn v cele pro dva.

Bunkr postavili pod domem dodatečně

Stavební úřad v Amstettenu zjistil, že podzemní kryt o rozloze 60 metrů čtverečních, kde Rakušan věznil 24 let svou dceru a jejich tři společné děti, byl zkolaudován v roce 1983, rok před tím, než do něj dceru zamkl.

Dům byl postaven v 60. letech a již tehdy byl podsklepený, ale prostory nebyly tak rozsáhlé a zařízené, i když jejich součástí byl i přívod vody a napojení na kanalizaci. Kryt se začal budovat až na konci sedmdesátých let. Starosta Amstettenu Herbert Katzengruber zdůrazňuje, že přístavba byla v roce 1978 řádně povolena, i když je otázkou, zda mělo jít skutečně o kryt.

"V našich podkladech není žádná řeč o tom, že by mělo jít o civilní kryt," řekl mluvčí starosty Hermann Gruber. Vzhledem k tehdy panující nové vlně studené války ale nebyly takové stavební úpravy nic mimořádného, dodal.

Když 26. července 1983 stavební komise přístavbu kolaudovala, nebylo jí proto nijak nápadné, že do sklepní části vedou jen jediná malá dvířka, umístěná skrytě. Tehdejší "protiatomové kryty" se stavěly spíš nenápadně, podotkl mluvčí.

Sklepení mohlo být rozšířeno dodatečně

"Zda nyní sklep vypadá stejně jako tehdy při kolaudaci, už přesně nevíme," prohlásil Gruber. Poté, co se v médiích objevily snímky z podzemí, se radní znovu v archivu podívali na plány přístavby. "Zdá se nám ale, že bylo něco načerno přistavěno," dodal mluvčí. Nyní se zjistilo, že část "vězení" je dokonce vybudována pod zahradou, tedy nikoli jen pod domem a přístavbou, upozorňuje deník Krone.

O děti se starají lékaři a psychologové

Pět z šesti dětí, které Josef Fritzl zplodil se svou dcerou Elisabeth, vězněnou ve sklepě, je nyní v péči lékařů v zemské nervové klinice v Maueru u Amstettenu. Psychologové se rozhodli spojit dohromady dvě děti ze sklepního vězení a tři "adoptované" žijící na denním světle u "prarodičů".

Třetí "sklepní dítě", devatenáctiletá Kerstin, zůstává na jednotce intenzivní péče. Odborníci rodinu sledují a připravují pro její členy individuální léčebné programy.

"Rodina dělá zatím zdravotně dobrý dojem. Lékaři se starají o to, aby se všichni členové něčím zaměstnávali," řekl médiím okresní hejtman Hans-Heinz Lenze. "Mezi sourozenci panuje čilá komunikace," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám