Hlavní obsah

BSA bude kontrolovat nelegální software i v domácnostech

Novinky, mif
Aktualizováno

Přísnější postoj výrobců softwaru vůči nelegálnímu užívání jejich programů, nárůst softwarového pirátství v domácnostech a stoupající počet podvodů realizovaných prostřednictvím internetu, to budou podle protipirátské organizace BSA letos klíčové trendy v oblasti softwarového pirátství.

Článek

V českých i evropských domácnostech letos opět přibude počet nelegálních instalací softwaru. Naopak ve firmách má jejich počet klesat. Firmy se totiž snaží dlouhodobě snižovat rizika spojená s užíváním pirátského softwaru, jakými jsou možné právní postihy, ohrožení zabezpečení počítačové sítě a ztráta firemních dat.

„Podle šetření mezi auditory softwaru legálnost užívaných programů pravidelně ověřuje zhruba polovina tuzemských firem. Naopak domácí uživatelé si často s původem a legálností softwaru hlavu vůbec nelámou. Nezdráhají se uchýlit i k vědomé krádeži,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance), která sdružuje přední výrobce softwaru.

Počet nelegálních instalací počítačových programů v tuzemských domácnostech navíc letos zřejmě poroste, předpovídá BSA. V Česku se v současnosti nelegálně užívá 39 procent softwaru, průměr Evropské unie je 36 procent.

Tuzemským softwarovým firmám krádeže softwaru ročně způsobují škody přesahující 2,5 miliardy korun. Nově naměřenou míru softwarového pirátství BSA oznámí letos v květnu.

Nekupujte podezřele levný software

Stoupající míra softwarového pirátství v domácnostech je také důsledkem pádu cen výpočetní techniky a jednodušeji dostupného nelegálního softwaru prostřednictvím internetu. Letos přibude lidí, kteří se stanou obětí podvodných prodejců levného softwaru, který je ve skutečnosti nelegální kopií.

"Nabídek softwaru za podezřele nízké ceny ve schránkách elektronické pošty tuzemských spotřebitelů přibývá. Mnozí z nich se nechají zlákat nízkou cenou a vágním ujištěním, že se jedná o speciální akční nabídku. Instalací takového softwaru se ale vystavují řadě rizik spojených s nelegálním užíváním softwaru," dodal Hlaváč.

Vedle firem budou kontrolovány i domácnosti

Aliance se chce podle Hlaváče letos zaměřit na malé a střední firmy, kde se podle dostupných analýz vyskytuje nejvíce nelegálního softwaru. Výrobci také budou méně vstřícní k mimosoudním dohodám s piráty. Průměrná míra odškodnění by měla dále růst, a to zhruba o čtvrtinu ročně.

Největší softwarový producent Microsoft v Česku minulý týden spustil akci, v rámci které chce odhalit a zablokovat nelegální kopie Windows Vista v tuzemských PC. Následovat bude podobná akce proti rozšířenějším Windows XP. Produkty Microsoftu jsou vedle her a grafických programů nejoblíbenějším terčem nelegálního kopírování.

Anketa

Používáte nelegální software?
Ano
48,5 %
Ne
37,7 %
Nevím o tom
13,8 %
Celkem hlasovalo 13773 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám