Hlavní obsah

Rakušan věznil dceru, aby ji prý uchránil před drogami

ČTK, aš, Novinky, Die Presse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. POLLEN
Aktualizováno

Třiasedmdesátiletý Josef Fritzl, který po 24 let zneužíval a věznil svou dceru ve sklepení v obci Amstetten, byl po ukončení pondělních policejních výslechů v Amstetenu převezen do vazební věznice v St. Pollen. V cele stráví 14 dní, během nichž se rozhodne o jeho dalším osudu. Ve výpovědi uvedl, že dceru věznil, aby ji ochránil před drogami.

Článek

"Ano, zavřel jsem Elisabeth ve sklepě, ale jen proto, abych ji chránil před drogami," cituje deník Krone z Fritzlovy výpovědi. Ano, měl často pohlavní styk s vlastní dcerou, uvádějí policejní zdroje s tím, že ale zprvu popíral, že by ji na měsíce připoutával ke zdi sklepa, jak 42letá žena vypověděla.

V úterý Josef Fritzl vypovídal před soudcem, který během čtrnácti dnů rozhodne o tom, zda obviněný musí zůstat ve vazbě, nebo může být stíhán na svobodě.

Podle policie je případ objasněn. Muž se přiznal, že od jedenácti let zneužíval svou nyní dvaačtyřicetiletou dceru Elisabeth. Po 24 let ji věznil v betonovém bunkru, kde byla se třemi dětmi, které se zrodily z krvesmilného vztahu. Další tři společné děti se jemu a jeho zákonité manželce podařilo adoptovat.

Sedmé dítě krátce po narození zemřelo a Josef Fritzl se přiznal, že jeho tělo spálil v kotli ústředního topení. Dolnorakouská policie však v úterý uvedla, že případ dále vyšetřuje, aby objasnila všechny detaily.

Spekulace o sektě padla

Okresní hejtman Hans-Heinz Lenze sdělil, že doufá, spekulace o sektě, jejíž členkou údajně byla zneužívaná Elisabeth Fritzlová, tím skutečně padly. V rakouském tisku se objevily spekulace, že Elisabeth byla zneužívaná sektou v zahraničí.

Sklepní vězení bylo podle zveřejněných údajů velké asi 60 metrů čtverečních.foto: ČTK/AP

Možné selhání úřadů

Obhájce zneužívané ženy Christoph Herbst uvedl, že se musí zjistit, zda náhodou neselhaly úřady. Otázky vyvolává zejména skutečnost, že se spokojily s vysvětlením Josefa Fritzla, že nezvěstná dcera nechala své tři čerstvě narozené děti na prahu jeho domu a povolily jemu a jeho ženě adoptovat. Podle Herbsta se však zatím žádné selhání úřadů nepotvrdilo.

Prošetřuje se také otázka, zda žena Josefa Fritzla skutečně nevěděla o tom, že její manžel vězní dceru ve sklepení a zneužívá ji.

Rakušan se přiznal k otcovství sedmi dětí své vězněné dceryOBRAZEM: Sklepní vězení v rakouském AmstettenuKampuschová nabídla pomoc rakouské rodině z Amstettenu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám