Hlavní obsah

ČSSD nezískala pro nedůvěru vládě koaliční poslance, říká Filip

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf komunistů Vojtěch Filip se v pondělí pozdě večer sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Zajímalo ho hlavně, zda se sociální demokracii podařilo získat nějaký koaliční hlas pro vyslovení nedůvěry vládě. Filip po jednání prozradil, že to se ČSSD zatím nepovedlo.

Článek

„Byl jsem informován, že jednání zatím neprobíhají úspěšně, protože ti koaliční poslanci, kteří mají výhrady k vládě, nechtějí proti ní hlasovat nebo se hlasování nezúčastní,“ informoval Filip Novinky po jednání s Paroubkem.

Paroubek uvedl v úterý ráno na dotaz Práva, že nebude říkat, s kým o nedůvěře jednal nebo nejednal. Podle něho jde o věc napříč politickým spektrem a mohou s ní zamíchat církevní restituce. Těmi se bude Sněmovna v prvním čtení zabývat v úterý. "Jsem mírný optimista, že by to mohlo dopadnout dobře, ale samozřejmě jistotu v tom nemám nebo nějaké podpisy," uvedl Paroubek s tím, že se někdo může rozhodnout na poslední chvíli. 

Šéf sociální demokracie podle Filipa „přesto na hlasování o nedůvěře trvá“. Komunisté se podle něj definitivně poradí, jak se k hlasování o nedůvěře postaví, v úterý na jednání svého poslaneckého klubu.

„Bereme takové hlasování se vší vážností, jde o ústavní institut,“ řekl Filip s tím, že s největší pravděpodobností se zákonodárci KSČM vysloví pro nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Hlasování o nedůvěře vyvolala ČSSD, konat se bude ve středu ráno.

I kdyby opozice hlasovala jednotně, disponuje pouze 97 hlasy, potřeba je jich 101. Poslanci vládní koalice, kteří mají výhrady například k reformě zdravotnictví, či církevním restitucím již oznámili, že vládu nepotopí. Stejně tak exposlanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám