Hlavní obsah

První jízda s Lagunou GT - natáčí se i zadní kola

Novinky, maž
Aktualizováno

Natáčení zadních kol, které nabízí nový Renault Laguna GT, není v automobilovém průmyslu žádnou převratnou novinkou. Nicméně mezi současnými auty jde o málo využívanou technologii. V 80. letech se používalo mechanické řízení zadních kol. Jak funguje elektronicky řízená novinka v Laguně?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Laguna ve verzi GT - modrá barva je speciální, pro normální Laguny nelze objednat.

Článek

Laguna GT se od té běžnější liší několika stylistickými detaily – maska chladiče je agresivnější, přední a zadní světlomety jsou zatmavené a vše podtrhují 18palcová litá kola s pneumatikami Bridgestone Potenza s rozměry 225/45. Uvnitř potěší především přední černo-šedá sportovně vypadající sedadla s vynikajícím bočním vedením.

To podstatné je ale většině pohledů skryto. Jde o systém Active Drive s funkcí 4RD – tedy nikoliv dvou, ale čtyř řiditelných kol. V rychlosti nižší než 60 km/h se zadní kola natáčejí do opačného směru než přední náprava, s maximálním úhlem 3,5 stupňů. Díky tomu se s autem lépe manévruje. Renault udává poloměr otáčení Laguny GT 10,80 m, tedy zhruba tolik jako má podstatně menší Clio.

Naopak, v rychlostech nad 60 km/h se zadní kola natáčejí do stejného směru jako přední, takže vůz se pohybuje jistěji a lépe drží stopu. I v prudkých zatáčkách stačí lehké natočené volantu.

Technicky to funguje zhruba takto. Senzor umístěný ve sloupku řízení odešle informaci o natočení volantu do řídicí jednotky 4RD nacházející se za zadní nápravou a registrující rychlost vozidla. V závislosti na těchto parametrech řídicí jednotka může dát pokyn pro natočení zadních kol válci elektronického ovladače, umístěnému rovněž na zadní nápravě.

:. Schéma jak funguje systém Active Drive s natáčením zadních kol.

S novou Lagunou GT jsme se krátce svezli a musíme říci, že první dojem není špatný – auto se v zatáčkách méně naklání. Na konečný verdikt ale potřebujeme Lagunu prohnat na našich oblíbených zatáčkovitých okreskách (jinými slovy, počkejte si na klasický redakční test).

Laguna GT se v Česku do začne prodávat počátkem června.

Porovnání dvou motorizací pro Lagunu GT
motor2,0 dCi2,0 T
palivonaftabenzín
výkon180 k / 3750 ot.205 k / 5000 ot.
toč. moment400 Nm / 2000 ot.300 Nm / 3000 ot.
0-100 km/h8,5 s7,8 s
1 km s pevným startem29,6 s28 s
komb. spotřeba6,5 l7,8 l
emise CO2172 g/km194 g/km

Reklama

Související články

Renault Laguna bude extravagantní

Jak už to tak bývá, představení nového Renaultu Laguna bylo poněkud uspíšeno prezentací fotografií v zahraničním tisku. Nebylo tedy nutné čekat a Renault...

Renault Laguna bude i jako kupé

Již za čtrnáct dní se otevřou brány frankfurtského autosalonu. Zde se mezi novinkami pravděpodobně objeví i první kupé s názvem Renault Laguna. Automobil bude...

Renault Laguna na českém trhu

V České republice se začala prodávat již třetí generace Renaultu Laguna. Hlavním heslem značky u tohoto vozu je kvalita. Po problémech s kvalitou u předchozích...

Výběr článků

Načítám