Hlavní obsah

Členové Greenpeace obsadili kopec, kde má stát radar

Právo, Novinky, Ivan Blažek, Radek Plavecký, znk, dan
PRAHA
Aktualizováno

Členové hnutí Greenpeace obsadili v pondělí dopoledne kótu 718 ve vojenském prostoru Brdy, tedy místo, kde má stát americký protiraketový radar. Zhruba 20 aktivistů postavilo na kótě stany, někteří se usadili i v korunách stromů. Novinkám to potvrdila mluvčí Greenpeace Lenka Boráková, organizace tak protestuje proti výstavbě radaru.

Článek

Vojenská policie monitoruje prostor kolem kóty. „Další činnost bude záviset na tom, jak se budou chovat osoby, které se protiprávně zdržují v daném prostoru,“ sdělil tiskový mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

"Aktivisté postavili základní tábor, jsou i v korunách stromů, kde mají plošiny. Vztyčili takzvaný totem svobody," řekla Boráková s tím, že se jedná o dřevořezbu, kterou věnoval místním lidem umělec, jehož jméno neupřesnila. Aktivisté mezi stromy natáhli i obří plátno se symbolem terče.

Greenpeace plánuje uspořádat na kótě "kulturní a společenské akce", do kterých chce zapojit místní lidi. "Chceme na místě vydržet, jak dlouho to jen bude možné, třeba i měsíc," dodala mluvčí.

Proti těmto akcím se staví ministretsvo obrany, i když nechystá silové protiakce. "Já podporuji nekonfliktní řešení," uvedla pro Právo ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL).

Na okupovanou kótu již dorazili i první místní: "Myslím, že tato akce může zabránit plánované výstavbě,“ řekl Právu obyvatel Trokavce Jiří Houška.

Na okupovanou kótu již dorazili i první místní: "Myslím, že tato akce může zabránit plánované výstavbě,“ řekl Právu obyvatel Trokavce Jiří Houška.

"Reakci armády nechci předjímat. Jedná se ale o nenásilnou akci, nic neničíme, nic nenarušujeme,“ řekl Právu jeden z aktivistů Martin Koubek.

:. Členové ekologické organizace Greenpeace obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má stát americký protiraketový radar.foto: ČTK

Ultimátům vypršelo, na místě je klid

Na místo v poledne dorazil plukovník Martin Březovský, velitel Vojenského újedu Brdy. Aktivisty vyzval k opuštění prostoru. Dal jim na to čas do 14. hodiny.

"Ti, kteří neuposlechnou se vystavují správnímu řízení, které může skončit pokutou až 4 000 korun," řekl Březovský. Další postup proti aktivistům neupřesnil.

Po vypršení ultimáta se zatím nic nestalo. Březovský místo následně opustil s tím, že nyní "je to práce vojenské policie".

Po vypršení ultimáta se zatím nic nestalo. Březovský místo následně opustil s tím, že nyní "je to práce vojenské policie".

Vojenské hlídky střeží také přístupové cesty k obsazené kótě.

Obří manifest na kótě 718

Starostové nátlak podporují i odsuzují

Starostové z okolí Brd mají na protesty tohoto druhu rozdílné názory. Ty se liší zejména podle toho, zda sami souhlasí či nesouhlasí s radarem na českém území.

Jeden ze starostů na kótu nyní dokonce míří. "Jdu za nimi, abych jim vyjádřil podporu. Nerad bych tam lezl po stromech nebo spal ve stanu, jako představitel samosprávy mám jiné prostředky boje, ale rozhodně je podpořím,“ uvedl starosta Trokavce Jan Neoral (bezp.). Podle něj místní často do vojenského prostoru bez povolení chodí.

Obdobně se vyjádřil i předseda Ligy starostů proti radarové základně Josef Řihák. "Klidně bych se k nim přidal. I za cenu toho, že bych dostal nějakou pokutu, bych je šel podpořit, ale bohužel spěchám na městskou radu a zítra mám pracovní program v Praze,“ řekl Právu starosta Příbrami a poslanec za ČSSD Josef Řihák.

Naopak například starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (bezp.) s protestem příliš nesouhlasí. "Nejsem příznivcem takových akcí. Hlavní rozhodnutí musí být na poslancích, kteří mají přístup k informacím, které se do rukou běžného člověka nedostanou. Oni mají možnost do dokumentů nahlížet a pak musí podle svého svědomí rozhodnout, za to jsou odpovědní a placení,“ uvedl Čížek s tím, že základna by měla mít co nejmenší dopad na přírodu a zdraví lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám