Hlavní obsah

Jihočeští zelení vyslovili nedůvěru Bursíkovi, prý neplní program

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Zelení v Jižních Čechách v neděli večer na své krajské konferenci v Táboře vyslovili nedůvěru předsedovi strany Martinu Bursíkovi. Novinkám to v pondělí potvrdil lídr kandidátky do krajských voleb a místopředseda krajské organizace Jiří Guth.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

Guth přesný výsledek hlasování neuvedl, řekl ale, že hlasování dopadlo jednoznačně. "Důvodem nedůvěry je nedostatečné plnění programových cílů Strany zelených v oblastech dopravy, zahraniční politiky a zdravotnictví," upřesnil.

Jihočeští zelení diskutovali také o svolání mimořádného sjezdu, který by řešil možnost sesazení Bursíka z funkce. "Nakonec to ale nikdo nepožadoval. Řádný sjezd, který volí předsedu, bude pravděpodobně začátkem příštího roku," dodal.

Opakovaná kritika

Opakovaná kritikaNení to letos poprvé, co Bursík čelí tvrdé kritice z vlastních řad. Na konci února rada olomoucké krajské organizace vyzvala šéfa strany, aby kvůli svým výrokům vůči některým členům zelených zvážil setrvání ve funkci.

Opakovaná kritikaNení to letos poprvé, co Bursík čelí tvrdé kritice z vlastních řad. Na konci února rada olomoucké krajské organizace vyzvala šéfa strany, aby kvůli svým výrokům vůči některým členům zelených zvážil setrvání ve funkci.

Jednalo se zejména o kritiku Bursíka a předsedkyně poslaneckého klubu SZ Kateřiny Jacques na adresu poslankyně zelených Olgy Zubové, která se nezúčastnila prezidentské volby. Bursík poté také Zubové omylem zaslal e-mail, v němž ji označil za "krávu".

Republiková rada zelených potvrdila Bursíka ve funkci na začátku dubna. O vyslovení důvěry ji tehdy sám požádal, když rada v rozporu s jeho názorem odmítla posvětit záměr výstavby radaru protiraketové obrany Spojených států v Brdech. Důvěru mu vyslovila zhruba třetina členů rady, což mu stačilo k setrvání ve funkci.

Kritizovali poplatky

Krajská konference strany na jihu Čech také výslovně podpořila usnesení republikové rady k reformě zdravotnictví, která požadují mimo jiné alternativní možnost převodu zdravotních pojišťoven a nemocnic na neziskové organizace a zrušení regulačních poplatků pro malé děti.

"Český systém zdravotní péče určitě potřebuje reformu, ale ta se musí dělat s citem a rozvahou. Návrhy ministerstva zdravotnictví bohužel obvykle postrádají jedno z toho nebo dokonce obojí," řekla ČTK Michaela Petrová, dvojka jihočeské kandidátky zelených pro volby do krajského zastupitelstva.

Reklama

Související články

Bursík: Výzvu k odchodu beru vážně

Předseda Strany zelených Martin Bursík bere výzvu olomoucké krajské rady strany k rezignaci vážně, své setrvání v čele SZ probere s jejím předsednictvem. Výzva...

Výběr článků

Načítám