Hlavní obsah

ČSSD se příští středu potřetí pokusí svrhnout vládu

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

ČSSD se rozhodla již potřetí v tomto volebním období vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, její poslanci předali příslušnou žádost šéfovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Ten určil termín hlasování o nedůvěře na středu 30. dubna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Pod žádost o svolání schůze Sněmovny týkající se hlasování o nedůvěře vládě se podepsalo 55 poslanců ČSSD.

Opozice nemá ke svržení vlády dostatek poslanců, šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek proto minulý týden připustil, že se jeho strana pokusí získat pro návrh některé koaliční poslance. "Ten případný hlas stý nebo sto první nepřijde ze vzduchu, budeme jednat v rámci Poslanecké sněmovny, logicky to znamená, že budeme jednat i v rámci koalice,“ řekl Hašek.

Melčák s Pohankou Paroubkovi nepomůžou

„Zhruba co čtyři měsíce nás čeká tento kolorit. Pevně věřím, že to spíše stmelí koalici než naopak,“ komentoval rozhodnutí ČSSD premiér Mirek Topolánek (ODS).

Bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka snahu ČSSD ani tentokrát nepodpoří . Melčák ČTK řekl, že opakované návrhy na vyslovení nedůvěry "už začínají být sranda" a že země potřebuje před nadcházejícím předsednictvím EU spíš zklidnit situaci.

"Když už jsem na sebe vzal tu řeholi, že tu vládu nějakým způsobem budu držet, bylo by proti mé zásadě pustit (předsedu ČSSD Jiřího) Paroubka touto cestou k moci," prohlásil Melčák. Předpokládá, že proti vládě nebude hlasovat ani Pohanka. "Neděláme si schválnosti, že by jeden byl tak a druhý tak," dodal.

Hovorka jde s koalicí, Snítilý zatím neví

Lidovecký rebel Ludvík Hovorka už oznámil, že opoziční snahu nepodpoří. „Zatím jsem vždy hlasoval pro důvěru vládě. Nevidím důvod, abych hlasoval jinak,“ uvedl.

Paroubek půjde pro podporu za Filipem

"Pokud se někdo z vládních poslanců připojí, tím lépe. Budeme jednat především s komunisty, budu hovořit s panem předsedou Filipem o podpoře,“ uvedl v pátek předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Třetí pokus

Ani v jednom z uplynulých dvou pokusů o vyslovení nedůvěry vládě ČSSD neuspěla. První bylo v červnu kvůli tomu, že koalice neumožnila ve Sněmovně debatu o korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. V prosinci zase ČSSD vyvolala hlasování kvůli tomu, že se začalo mluvit o Čunkově návratu do vlády. Opozice tehdejší situaci označila za vládní krizi.

Sociální demokracie původně chtěla, aby vláda spojila hlasování o důvěře vládě s hlasováním o smlouvách k americkému radaru, kabinet to ale odmítl. Ministři by měli smlouvy podepsat na začátku května, s USA se na jejich znění definitivně dohodli na summitu NATO v Bukurešti.

Paroubek: většina lidí neuznává práci Topolánka

Šéf na tiskové konferenci citoval průzkum agentury STEM, který si strana nechala vypracovat. „Práci předsedy vlády Mirka Topolánka neuznává 60 procent občanů, 80 procent občanů nesouhlasí s návratem Jiřího Čunka,“ uvedl šéf strany.

Podle průzkumu jen šest procent lidí uvádí, že jsou na tom po vládní reformě lépe. Zvýšení důchodů od 1. srpna letošního roku považuje 71 procent občanů považuje za nedostatečné. Podle Paroubka průzkum také zjistil, že 77 procent populace souhlasí se stížností sociální demokracie k Ústavnímu soudu kvůli vládní reformě.

Pro soudržnost vládní koalice bude důležité i příští úterý, kdy bude Sněmovna projednávat v prvním čtení vládní návrh církevních restitucí. S tímto návrhem nesouhlasí nejen opozice, ale také například poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Ten ve středu oznámil, že vládní verzi vyrovnání s církvemi nepodpoří.

"Aktivity některých pánů poslanců z ODS jsou spontánní a nejsou s námi koordinované,“ vyloučil Paroubek jakoukoliv spojitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám