Hlavní obsah

Čína chce jednat se zástupcem dalajlamy, chce jeho pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Představitelé čínské vlády se mají "v nejbližších dnech" setkat se zástupcem tibetského duchovního vůdce dalajlamy. V pátek o tom informovala agentura Nová Čína. Dalajlama změnu postoje Pekingu vítá. Čína doufá, že jednání zabrání dalším protestům proti štafetě s olympijským ohněm.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Dalajlámův sekretář Tenzin Takhla uvedl: "Jeho svatost od 10. března dělá vše pro to, aby se sešel s čínským vedením. Sám řekl: Jediným způsobem, jak vyřešit naše rozdíly, je dialog z očí do očí."

Čína tvrdí, že vyhověla dalajlamovi, i když jej doposud obviňovala, že právě on podněcuje nepokoje v Tibetu, byť se od násilí několikrát distancoval. "Vzhledem k opakovaným žádostem z dalajlamovy strany o obnovení rozhovorů naváže příslušné ministerstvo v nejbližších dnech kontakt s dalajlamovým osobním zástupcem," citovala Nová Čína zdroj z čínské vlády.

Vládní představitel, který si přál zůstat v anonymitě, vyjádřil naději, že na základě dialogu dalajlama "podnikne konkrétní kroky k zastavení aktivit, které mají rozdělit Čínu, k zastavení podněcování násilí a k zastavení sabotáží pekingských olympijských her".

Podle Číny chtěl dalajlama podnícením nepokojů diskreditovat a sabotovat srpnovou olympiádu. Dalajlama takové obvinění odmítá a opakovaně prohlásil, že pekingské hry podporuje.

Po tvrdém zásahu proti demonstrujícím Tibeťanům, jichž podle Pekingu zemřelo 22 lidí a podle tibetských organizací až 140, čelí Čína protestům lidí po celém světě. Jejich terčem se stává především štafeta s olympijskou pochodní, která byla kvůli protestům už třikrát uhašena.

V Japonsku, kam pochodeň dorazila v pátek, proti štafetě demonstrovali nejen aktivisté bojující na svobodu Tibetu a budhističtí kněží, kteří zabránili tomu, aby pochodeň vyběhla z jejich chrámu, ale také příznivci hnutí Falun Kung, které je v Číně potlačováno jako nezbezpečná militantní sekta. Kvůli možným protestům byly nasazeny stovky japonských policistů.

Policejní manévry provázely olympijskou pochodeň v Japonsku

Olympiáda se může stát terčem útoků

Hlava Interpolu Richard Noble v pátek varoval, že terčem protestních skupin útočících na pochodeň se v létě mohou stát i samotné hry. Ti se podle něj mohou například pokusit blokovat silnice v místě konání her, narušovat sportovní soutěže, dokonce napadat účastníky či ničit různý majetek. Upozornil i na nebezpečí útoku ze strany teroristických skupin, jako je al-Kajda.

Čína obviňuje dalajlamu ze zinscenování březnových nepokojů, které se z tibetského správního centra Lhasy rozšířily po celém Tibetu a do sousedních provincií s tibetskou menšinou. Při nepokojích podle oficiálních údajů zemřelo 22 lidí, tibetské exilové zdroje uvádějí až 140 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám