Hlavní obsah

Ceny rýže lámou rekordy, svět se obává hladu

Právo, ČTK, svj

Ceny rýže, která je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy, letos prudce rostou a řada zemí se začíná obávat hladových bouří. OSN nynější potravinovou krizi označuje za "tichou tsunami", která ohrožuje po celém světě minimálně 100 miliónů lidí. Rýže je životně důležitá pro většinu obyvatel Asie, Afriky a některých zemí Karibiku.

Článek

V Thajsku, které je největším světovým vývozcem rýže, ve čtvrtek vystoupila její cena na rekordních 1000 dolarů za tunu. Od počátku roku tak vzrostla již na trojnásobek. Prudký nárůst cen této základní potraviny většiny rozvojového světa vyvolává obavy z potravinové bezpečnosti už nejen v Asii a Africe, ale i ve Spojených státech.

Varovných zpráv totiž rychle přibývá - armáda hlídající thajská rýžoviště, bitvy o chleba v Egyptě, zastřelení na Haiti. To je podle všeho začátek první, skutečně globální potravinové krize od konce druhé světové války. V posledních týdnech se projevila sociálními nepokoji v Indonésii, na Filipínách a v celé řadě zemí Afriky a na Haiti dokonce vedly k odstoupení premiéra.

Razantní růst světových cen rýže již také nutí lidi v nestabilních a chudých zemích, jako je například Libérie, aby změnili návyky a začali jíst levnější potravu - například špagety, upozornila nedávno BBC.

:. Přehled zemí, jejichž obyvatelé trpí růstem cen potravin. Klikněte pro zvětšení. grafika: Právo

Zdražování rýže, ale i dalších základních potravin za poslední rok je podle zástupců mezinárodních humanitárních organizací už teď katastrofou pro desítky miliónu chudých, kteří většinu svých příjmů vydávají za potraviny.

Haiťané si dělají jídlo i z hlíny
"Hliněné sušenky” se staly novým trhákem pro zbídačelé stolovníky v karibském státě Haiti.
Na "sušenky“ se používá zvláštní žlutá hlína, která prý tělu dodává kalcium. Lidé ji mísí s olejem, solí a zeleninou a pak suší. Hliněnou směs jedí všichni – těhotné ženy i děti.
"Když matka nemá dost rýže, jím je i třikrát denně,“ říká šestnáctiletá Charlene Dumasová.
Misionáři tvrdí, ze sušenky nemají tak špatnou chuť, lidé ale po nich mají zažívací potíže.
Američtí experti tvrdí, že žlutá hlína může ohrozit život, protože s ní se do těla mohou dostat různí paraziti a toxiny.
Hedvika Miller, Port-au-Prince

Na vině jsou i biopaliva

Mezi hlavní příčiny současného zdražování základních potravin se řadí hlavně postupný růst poptávky po kvalitní výživě v rozvojovém světě a prudký nárůst produkce biopaliv ve vyspělých zemích. Stojí za ním mimo jiné také zdražování pohonných hmot a hnojiv v důsledku silného nárůstu cen ropy.

Podle dřívějších odhadů Světové banky, která vyzývá ke koordinované reakci na rostoucí ceny potravin, budou letos ceny rýže a pšenice v průměru dvojnásobné oproti roku 2004.

Velmi vážné důsledky letošní exploze cen potravin předpovídá i zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Jean Ziegler. "Směřujeme k velmi dlouhé vlně bouří, konfliktů a nekontrolovatelných vln regionální destabilizace,“ řekl v rozhovoru pro francouzský deník Libération. Za hlavní příčinu přitom označil lhostejnost bohatých zemí.

Analytici letošní prudký růst cen rýže zatím nepřipisují ani tak fyzickému nedostatku, jako spíše panice vyvolané zejména loňským zdražováním dalších základních potravin. Vlády některých rozvojových zemí přitom k cenovému růstu podle pozorovatelů podstatně přispívají zákazy exportu a spotřebitelé hromadí zásoby v obavách z nedostatku.

Domácnosti v USA hromadí zásoby

Panika se přelila už i do USA. Velké maloobchodní řetězce jako Wal-Mart a Costco tento týden začaly zákazníkům omezovat nákupy rýže, protože zaznamenaly prudce zvýšené nákupy, příznačné pro hromadění zásob.

Někteří burzovní makléři v Bangkoku předpokládají, že cena rýže by se nyní mohla dostat až na 1300 dolarů za tunu. Podle nich stále není uspokojena vysoká poptávka po dovozu rýže z Filipín a velkou neznámou jsou Írán a Indonésie, které normálně kupují až milión tun thajské rýže ročně, letos však zatím kvůli vysokým cenám nic nekoupily.

Čeká se také zvýšená poptávka z Afriky, která nákupy zatím také omezuje. Thajsko, které pokrývá třetinu světového obchodu s rýží, však prohlašuje, že žádné omezení exportu nechystá, protože má zásob dostatek. Většina velkých spotřebitelů rýže jako Indie, Čína a Japonsko je v této komoditě zatím soběstačná.

Ke konci roku někteří obchodníci očekávají výrazný pokles cen obilovin v reakci na novou sklizeň, která by mohla být rekordní. Mimo jiné se očekává silná produkce pšenice v Evropě, USA, Indii, Austrálii i Číně.

Potraviny však zůstanou podle expertů po prudkém cenovém skoku za poslední rok celosvětově i nadále drahé. Pokud se světové vlády nezasadí o snížení cen potravin pro chudé, hrozí v rozvojovém světě další nepokoje a hladové bouře, varoval i šéf OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf.

Jak státy čelí růstu cen potravin

  • snižováním dovozních cel a DPH
  • dotováním základních potravin
  • zvýšením vývozních cel u základních potravin
  • zákazem vývozu obilí nebo rýže

Pro lidi v bohatých zemích, jejichž výdaje na výživu se pohybují mezi deseti až 20 procenty příjmů, znamená nárůst cen rýže a dalších obilovin spíše jen nepříjemně vyšší ceny v obchodech; pro obyvatele chudých zemí, kteří dávají až 80 procent příjmů za potraviny, to však může být přímé existenční ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám