Hlavní obsah

V Iráku údajně dopaden bývalý Husajnův viceprezident Dúrí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

V Iráku byl ve středu údajně dopaden bývalý muž číslo 2 bývalého režimu a pravá ruka exprezidenta Saddáma Husajna Izzat Ibráhím Dúrí. Informaci o zadržení nejvyššího z exponentů svrženého Saddámova režimu stále unikajících zatčení, přinesla televize Al-Arabíja a citovaly ji agentury AFP a DPA. Oficiální irácké zdroje ale Dúrího dopadení zatím nepotvrdily.

Článek

Al-Arabíja s odvoláním na zdroje z iráckých bezpečnostních sil uvedla, že v severoirácké provincii Saláhaddín byl zadržen muž, který je zřejmě Dúrí. Podezřelý byl prý předán americké armádě a převezen do Bagdádu. Tam mu budou provedeny testy DNA, které mají definitivně potvrdit jeho totožnost.

Americké ani irácké zdroje v Bagdádu informaci o Dúrího údajném zatčení zatím nepotvrdily. Al-Arabíja zveřejnila zároveň vyjádření Abú Muhammada, kterého uvedla jako Dúrího zástupce v Sýrii. Muhammad prohlásil, že zpráva o Dúrího zadržení je nepravdivá.

Izzat Ibráhím DúríDúrí, který byl za Saddámovy vlády místopředsedou Rady revolučního vedení, zaujímá 6. příčku na seznamu 55 nejhledanějších představitelů Saddámova režimu, který vypracovaly USA. Po invazi do Iráku v březnu 2003 byl tento seznam v podobě hracích karet předán americkým vojákům v Iráku. Na Dúrího (trefový král), nebo informace vedoucí k jeho zadržení, vypsaly USA v listopadu 2003 odměnu ve výši deseti milionů dolarů. Později se objevovaly informace, podle nichž se Dúrí skrýval v Sýrii, nebo byl dokonce zabit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám