Hlavní obsah

Ministerstvo možná překazí Aeru velký obchod

Právo, Oldřich Danda

Výměna pěti nepotřebných armádních letounů L-159 za jeden španělský transportní letoun CASA-295M začíná být kontroverzní. Možná přinese velké ztráty Aeru Vodochody.

Článek

Náměstku ministryně obrany Martinu Bartákovi se sice podařilo generálům rozmluvit, aby kontrakt veřejně kritizovali. Odvetné kroky konkurence se mu ale odvrátit zřejmě nepodaří.

Hlasitě se proti plánu výměny, který v pondělí schválila vláda a který počítá i s nákupem tří španělských strojů, ozvala italská Alenia.

Ta chtěla české armádě nabídnout své stroje Spartan C-27J. Pokud nedojde k výběrovému řízení, italská firma zváží, že přestane spolupracovat s vodochodskou továrnou, kterou minulý rok koupila od státu skupina Penta.

Aero pro Alenii vyrábí část křídel pro C-27J, tzv. centroplán. Podle zástupce Alenie v Česku Beara Midkiffa je tak ohrožen podíl Aera na výrobě 150 letounů pro americkou armádu, která by pro Aero znamenala mnohamiliónový zisk a zajištění 250 pracovních míst na mnoho let. Nyní má Aero jistý kontrakt na několik desítek kusů.

„Pokud bychom nemohli konkurovat v otevřeném tendru, kdyby nás Česká republika přestala brát vážně, tak my přestaneme brát vážně Českou republiku. Co je podepsané, je podepsané, ale co není podepsané, není vůbec jisté,“ řekl Právu Midkiff.

Aero doufá, že Italové své plány kvůli politice české vlády nepřehodnotí. „Aero Vodochody rozvíjí se společností Alenia Aeronautica vztahy na čistě obchodní bázi. Proto věříme, že naši vzájemnou spolupráci nejvíce ovlivňují faktory jako kvalita, cena a včasné dodávky,“ řekla Právu mluvčí Aera Zuzana Koloušková.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka nabízeli všem potenciálním dodavatelům možnost výměny letadel. „O této možnosti byli opakovaně informováni i představitelé firmy Alenia, ale nevyužili ji,“ řekl Právu Čírtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám