Hlavní obsah

Izrael je prý připraven vrátit Sýrii Golanské výšiny

Novinky, BBC, rei
DAMAŠEK

Izrael je připraven vrátit Sýrii okupované Golanské výšiny výměnou za mír. Syrského prezidenta Bašára Asada o tom v úterý telefonicky informoval turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, oznámila syrská média.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci hledí k Sýrii z Golanských výšin, které dobyli před více než čtyřiceti lety.

Článek

Izraelská vláda nechtěla údajnou nabídku k míru komentovat. Média v Sýrii jsou nicméně silně kontrolovaná vládou a obyčejně reflektují oficiální linii Damašku.

Izrael a Sýrie jsou stále technicky vzato ve válečném stavu, i když obě strany hovoří o touze po míru. Sýrie však zahájení mírového procesu podmiňuje navrácením Golanských výšin, které Izrael dobyl v roce 1967. Izrael zase požaduje, aby Damašek upustil od podpory palestinských a libanonských milicí. Poslední kolo mírových rozhovorů ztroskotalo před osmi lety.

Úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta loni v červnu potvrdil, že byl v kontaktu se syrskou vládou a tajně vyjednával o možnosti mírových jednání prostřednictvím třetí strany.

Zprávy syrských médií se objevily jen pár dní poté, co prezident Asad řekl, že Sýrie je pro spravedlivý a dlouhodobý mír. Turecký premiér navíc plánuje cestu do Damašku již o nadcházejícím víkendu.

Pozdvižení v izraelském parlamentu

O sbližujících se stanoviscích Izraele a Sýrie hovořil také americký exprezident Jimmy Carter, který v uplynulých dnech navštívil Blízký východ a mluvil i se syrským prezidentem. Carter řekl, že si myslí, že asi 85 procent rozdílných stanovisek mezi oběma zeměmi bylo vyřešeno. „Jediným hlavním rozporem je žádost Izraele, aby rozhovory probíhaly tajně,“ řekl.

Syrské zprávy o izraelském ústupku vyvolaly pozdvižení v izraelském parlamentu. „Olmertova připravenost stáhnout se z Golanských výšin je bezprecedentní odevzdaností,“ řekl listu Ha’arec Juval Steinitz ze strany Likud. S mnoha dalšími zákonodárci proto volá po přijetí zákona, který by stažení z Golanských výšin podmínil národním referendem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám