Hlavní obsah

Poslanci schválili státní maturity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci v úterý schválili koncepci takzvaných státních maturit, poprvé by měli studenti podle nových pravidel maturovat v roce 2010. Povinné zkoušky by měly mít podle návrhu novely školského zákona dvě úrovně obtížnosti. Náročnější bude určena zejména zájemcům o vysokoškolské vzdělání. Sněmovna schválila novelu ve zrychleném režimu jednání, a to velkou většinou hlasů. Nyní ji posoudí Senát.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Studenty čekají od roku 2010 státní maturity.

Článek

Materiál počítá s tím, že by v roce 2010 a 2011 studenti maturovali z češtiny a k ní by si volili buď cizí jazyk, nebo matematiku. Kdo bude chtít, bude moci maturovat až ze třech nepovinných předmětů.

V roce 2012 by pak čekala maturanty zkouška z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu nebo informatiky. Přibrat by si však mohli ještě další, nepovinné předměty.

Návrh maturit také předpokládá, že by ředitelé škol mohli od roku 2012 zasahovat do nabídky předmětů a nařídit třeba povinnou maturitu z matematiky. Nové maturity by měly mít i takzvanou profilovou část, o její podobě by rozhodoval ve velké míře ředitel školy. Ministerstvo školství už nechalo vytisknout katalogy požadavků znalostí k maturitám.

Státní maturity získaly ve Sněmovně drtivou podporu, pro přijetí bylo 151 zákonodárců ze 171 přítomných, proti nehlasoval nikdo.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)foto: Právo/Petr Hloušek

Šojdrová: vysoké školy by měly výsledky maturit zohlednit

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová uvítala, že ministr školství Ondřej Liška (SZ) novelu týkající se státních maturit předložil ve velmi krátkém termínu. „Je důležité, že se už nezpochybňuje nová maturita sama o sobě. Znamená jistotu, že nová takzvaná státní maturita skutečně v roce 2010 bude spuštěna,“ řekla Novinkám Šojdrová.

Podle ní je rovněž důležité, že studentům, kteří budou maturovat podle nového systému, se nabízí jakési přechodné období. „V roce 2010 a 2011 si budou moci vybrat místo cizího jazyka maturovat z matematiky, což považuji za zajímavé pro žáky středních průmyslových škol,“ uvedla.

Šojdrová předpokládá, že na státní maturity zareagují vysoké školy. „A budou do svého rozhodování v přijímacím řízení uplatňovat výsledky maturity. To nikdo nemůže nadiktovat, ale vysoké školy se dlouhodobě zajímají o novou maturitu a hodlají ji využít,“ prohlásila.

Společné maturity parlament loni odložil

Společné maturity měly podle původního plánu začít už ve školním roce 2007/2008, nakonec je ale parlament odložil. V zákonodárném sboru loni převážil názor, že nejsou dostatečně připraveny a jejich zavedení by způsobilo víc škody než užitku.

Původní varianta státních maturit počítala s tím, že budou mít jednu úroveň. Vláda ale přišla s dvěma úrovněmi v reakci na to, že dříve navrhovaný model školám nevyhovoval. Některým gymnáziím se zdálo, že jednotná maturita bude pro jejich studenty příliš lehká, pro některé školy mohla být zase příliš obtížná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám