Hlavní obsah

Tajné služby budou mít přístup k datům telefonních operátorů

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov, znk

Poslanci ve středu ve třetím čtení schválili novelu zákona o elektronických komunikacích. Podle ní jsou telefonní operátoři nuceni shromažďovat údaje o účastnících, čase a místu hovoru a také o neuskutečněných hovorech, kdy někdo někoho třeba jen "prozvoní". Přístup k údajům budou mít i zpravodajské služby. Návrh, který podle opozice zasahuje do osobních svobod, nyní musí schválit Senát a prezident.

Článek

"Hlasovali jste proto, aby každý hovor uskutečněn i neuskutečněn byl monitorován a bylo monitorováno také místo, odkud se volá. Když teď zavolám pana ministra (průmyslu a obchodu) Římana, bude zaznamenáno, že jsem stál zde. Není to policejní stát?," zeptal se řecnicky exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

"Nedodal jste větu, že do našeho právního řádu jsme to povinni inkorporovat díky našemu členství ve spolku, na který jste hrdi, tedy EU," odpověděl Martin Říman s tím, že se jedná jen o transpozici evropské směrnice. "Kdyby jste byli ve vládě, udělali byste totéž. (EU) v tomto smyslu není žádný holubník. Ta pravidla jsou pevná," dodal ministr.

"Rozšiřuje to tu současnou praxi nejen o neuskutečněné hovory, ale také o lokalizaci mobilních telefonů, tedy kdo, odkud, komu volal, musí být od této chvíle podle tohoto zákona sledováno, což je špiclování na druhou," řekl pak Urban novinářům.

Lhůta pro uchování až dva roky

Podle novely budou mít přístup k informacím operátorů policie předsedové soudních senátů, soudci, státní zástupci i zpravodajské služby. Lhůta pro uchování dat bude šest měsíců až dva roky.

Exministr vnitra František Bublan (ČSSD) se při hlasování zdržel, ačkoliv má podle něj takový zákon své opodstatnění. „Britský ministr vnitra jasně dokazoval, že pomocí těchto dat odhalili atentátníky v Londýně. Určitý význam to tedy má,“ upozornil.

Zákon se nezamlouvá komunistům. „Celkově se mi nelíbí, když se za boj proti terorismu schovává rozšiřující se Velký bratr,“ řekl Novinkám poslanec Vladimír Koníček (KSČM).

Návrh prošel těsnou většinou a až na druhý pokus, v prvním hlasování jej totiž kromě opozice nepodpořili ani zelení. Ve druhém už většina z přítomných poslanců této strany zvedla ruku pro spolu s ostatními koaličními zákonodárci.

Povinnost uchovávat a za určitých okolností i předávat některé údaje už operátoři mají nyní. Stejně jako odposlechy bude shormážďování dat i nadále hradit plně stát.

Nové kvórum pro místní referenda

Poslanci se postavili za vlastní návrh o nových pravidlech pro platnost místních referend. Podle něj budou rozhodnutí přijatá v referendech platit již při účasti 35 procent voličů. Návrh Senátu na ponechání hranice nadpoloviční většiny voličů přehlasovali.

Sněmovna se bude věnovat také prvnímu čtení zákonů. Projednat by měla například úpravu volebního zákona, podle níž se má změnit území tří desítek senátních volebních obvodů. Důvodem je změna počtu obyvatel v těchto obvodech a změny ve vymezení území některých okresů.

Reklama

Výběr článků

Načítám