Hlavní obsah

Gruzie zveřejnila záznam sestřelení svého letadla

– TBILISI/MOSKVA • Aktualizováno

Gruzie zveřejnila v úterý záznam videokamery ze svého bezpilotního letounu, který ukazuje, že byl sestřelen raketou vypáleného z ruského stíhacího letadla. Rusko obvinění popírá, tvrdí, že stroj sestřelili abcházští separatisté. Ti se k činu přihlásili.

Článek

Gruzie už v neděli oznámila, že její bezpilotní letoun sestřelila ruská stíhačka. Na videu je vidět dvoumotorový stroj, zřejmě MiG -29, jak vypaluje raketu vzduch - vzduch. Krátce poté kamera bezpilotního stroje přestane fungovat a stroj se zřítí.

Gruzie označila sestřel za čin „otevřené agrese“. Obvinila z ní Moskvu: „Mámě jasné důkazy, že ruský stroj sestřelili gruzínský bezpilotní letoun,“ řekl gruzínský ministr Temu Jakobašvili s odkazem na video.

Rusko veškerá obvinění odmítlo s tím, že stroj sestřelili abcházští separatisté, které Moskva podporuje. K sestřelu se separatisté sami přihlásili s tím, že bezpilotní letadlo sestřelili, neboť narušilo abcházský vzdušný prostor a porušili podmínky dohody o příměří z roku 1994. K sestřelení prý využili letadlo československé výroby L-39 Albatros.

Podle gruzínských zdrojů stroj vzlétl ze základny v Abcházii, ale po útoku stroj, na jehož povrchu nebyly vidět žádné výsostné znaky, odletěl do Ruska.

Komplikované vztahy a Ruska a Gruzie

Po vyhlášení nezávislosti Kosova začalo Rusko otevřeně podporovat separatisty působící v Gruzii, ať už abcházské nebo osetinské. Když Moskva minulý týden oznámila, že se separatisty upevní vztahy, Tbilisi varovalo, že Moskva chce obě oblasti anektovat.

Napětí mezi Ruskem a Gruzií trvá několik let. Loni se vyostřilo, když Gruzie obvinila několik ruských vojáků ze špionáže. Moskva pak s Gruzií přerušila veškeré kontakty a začala vyhánět Gruzíny žijící v Rusku bez povolení.

Moskva měla i po rozpadu Sovětského svazu v Gruzii své základny a teprve loni stáhla většinu vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám