Hlavní obsah

ČSSD chce daně 10, 20 a 30 procent

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD v případě volebního vítězství obnoví progresivní zdanění příjmů občanů, tedy v závislosti na jejich výši. Čím vyšší příjem, tím vyšší sazba daně. Uvedl to včera na Podnikatelském fóru, který uspořádala Slovensko-Česká obchodní komora a spořitelní družstvo WPB Capital, předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Zdanění příjmů zaměstnanců i podnikatelů by se tak vrátilo k systému, který v ČR existoval do konce loňského roku. Vládní koalice v daňové reformě prosadila od letošního ledna zavedení jednotné sazby daně 15 procent pro všechny příjmové skupiny. Sazba se nově počítá ne z hrubé mzdy, ale tzv.superhrubé mzdy, takže skutečná sazba daně činí asi 23 procent.

Daň se de facto platí i z odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Sociální demokracie podle Paroubka o konkrétních sazbách daně ještě nerozhodla, ale podle něho by mohly činit 10, 20 a 30 procent. Do konce roku 2007 platily sazby 12, 19, 25 a 32 procent v závislosti na výši příjmů. Šéf soc. dem. se chce opět vrátit k původnímu základu daně, to je k hrubé mzdě u zaměstnanců.

Proti přeměně pojistného na daň

Soc. dem. už nebude v budoucnu trvat na zavedení registračních pokladen a minimálního základu daně pro podnikatele, tedy opatření, která prosadila ČSSD a zrušila vláda Mirka Topolánka. Šlo prý sice o správná ekonomická opatření, která ale symbolizovala útisk a odvedla ČSSD voliče, a proto od nich ČSSD upouští. "Nebude se to opakovat," podotkl předseda sociálních demokratů.

Z návrhů, které nedávno předložil do veřejné diskuse ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), se bude ČSSD podle Paroubka zabývat myšlenkou spojit výběr sociálního a zdravotního pojištění a případně i daní pod jednu střechu. "ČSSD je ale proti jejich sloučení do jedné daně," poznamenal šéf soc. dem. ke Kalouskově návrhu, podle něhož by se mělo sociální pojistné přeměnit na daň.

Pokud se sociální demokracie vrátí do vlády, bude řešit také dopad zvýšení daně z přidané hodnoty na rodiny s dětmi a důchodce a pracovat na přijetí eura, upozornil Paroubek. ČSSD se bude prý také snažit udržet nynější složenou daňovou kvótu, byť ne nutně ve stejné struktuře daní. Složená daňová kvóta je poměr výnosu daní, cel a pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení k HDP.

ODS: Daňové výjimky se musí zrušit

Poslanec ODS Michal Doktor naopak uvedl, že daňová kvóta by měla poklesnout z loňských 36,8 procenta na 33,5 procenta v roce 2010. Lidé a firmy tak podle něj získají zhruba 100 miliard korun k uspokojení vlastních priorit.

Doktor řekl, že důvodem reformy je zvýšení konkurenceschopnosti země. Vláda proto podle něj snižuje daňovou zátěž, omezuje roli státu, odstraňuje bariéry v podnikání a prosazuje spravedlivou daňovou správu. Cíl patnáctiprocentní rovné daně, kterou navrhuje část poslanců ODS, je nenaplnitelný, pokud se neodstraní řada deformací a výjimek, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám