Hlavní obsah

Ze Zimbabwe denně uteče přes tisíc lidí

– HARARE

Kvůli povolebním nejistotám a stupňování tlaku vůči opozici ze strany prezidenta Roberta Mugabeho opustí Zimbabwe denně přes tisíc lidí. Většinou utíkají přes řeku Limpopo do sousední Jihoafrické republiky. Média v JAR hovoří o "Mugabeho tsunami".

Foto: Profimedia.cz

Zimbabwané prchají do JAR.

Článek

Lidé ze země utíkají před perzekucí a hladem. „Po naší obci chodily gangy loajální Mugabemu a s palicemi vyhledávaly příznivce opozice. Chtěly vidět stranické průkazy. Bily lidi, některé ubily k smrti. Bylo to hrůzostrašné,“ řekla deníku International Herald Tribune Sarah Ngewerume, která podplatila stráž na hranici a do JAR odešla i s dítětem.

„Lidé vládu nenávidí, mají ale strach se jí postavit,“ řekl listu muž, který ze zahraničí dováží potraviny. Dodal, že zatímco o tom hovoří, lidé v jeho zemi hladoví. Vláda podle něj využívá jídlo a jeho dodávky od OSN ve svůj prospěch - rozděluje ho mezi své příznivce. V Zimbabwe je chudoba a jedna z nejvyšších inflací na světě.

Prezidentské a parlamentní volby se v Zimbabwe uskutečnily před třemi týdny. Opozice se prohlásila jejich vítězem, výsledky však nebyly oficiálně potvrzeny. Volební komise nejprve uznala výhru v hlasování do parlamentu, následně byly ale výsledky zpochybněny s odkazem na manipulaci hlasů. Výsledky prezidentských voleb nebyly vyhlášeny vůbec.

Opoziční uskupení Hnutí za demokratickou změnu v neděli oznámilo, že přes 400 jeho příznivců bylo zatčeno a 500 se stalo oběťmi napadení, z nichž 10 bylo zabito. Na 3000 rodin opustilo domovy. Z násilí viní Mugabeho, který nařčení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám