Hlavní obsah

Na poplatcích u lékařů se za tři měsíce vybrala miliarda

– PRAHA • Aktualizováno

Za první tři měsíce letošního roku se v České republice podařilo vybrat na poplatcích ve zdravotnictví více než jednu miliardu korun. Poplatky zůstávají příjmem toho, kdo je vybere. Ordinace si tak ročně polepší o statisíce, nemocnice o milióny.

Článek

To se ale nelíbí některým lidovcům a zeleným, kteří navrhují, aby poplatky u lékaře nebyly příjmem zdravotnických zařízení, ale pojišťoven. Proti tomu se staví ODS. Zřejmě proto, že občanští demokraté připravují privatizaci velkých nemocnic a a ty by tak přišly zhruba o dvě miliardy korun ročně.

Peníze z poplatků mohou nemocnice i lékaři využít na co chtějí. Většinou je používají na zvýšené provozní náklady.

Podle informací Práva se dále za první čtvrtletí tohoto roku podařilo snížit náklady na léky. Ty činily 1,75 miliardy korun. Právě velká spotřeba léků v Česku byla jedním z impulsů, proč se zavedly poplatky za recept.

Před zavedením reformy ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) plánoval, že se na poplatcích ročně vybere až sedm miliard korun, další miliardy se uspoří za zbytečnou péči.

Novorozenci zatím také platí poplatky

Poslanci se na sněmovní schůzi, která jim začíná v úterý odpoledne, budou zabývat návrhem poslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové na osvobození novorozenců od poplatků za pobyt v porodnici.

Šojdrová ho odmítla stáhnout, a to i přes výzvy některých koaličních politiků. Koalice nyní vyjednává o tom, jak systém regulačních poplatků upravit, lidovci a zelení chtějí od nich například osvobodit děti a důchodce. Opozice je proti všem poplatkům a požádala Ústavní soud, aby je zrušil.

Situací obyvatel sociálních ústavů a domovů důchodců, kteří mají tak nízký důchod, že jim na poplatky v podstatě nezbývá, se nyní zabývá vicepremiér Petr Nečas (ODS)

Podle Julínka poplatky fungují

Julínek trvá na tom, že poplatky se osvědčily. Zatím naznačil jen ochotu přistoupit na zrušení poplatků pro děti do tří let. Nyní poplatky hradí všechny děti, kompenzovat by je měla daňová sleva na děti ve výši 240 korun.

Od ledna se platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Existuje ale mnoho výjimek, kdy se poplatky nyní neplatí. Jedná se například o případy ochranného léčení, hmotné nouze, dlouhodobého sledování chronických pacientů, prevence, péče v těhotenství, hemodialýzy, odběru krve, plazmy, kostní dřeně a služeb první pomoci s následnou hospitalizací.

Poplatky se hradí do 5 000 korun za rok, do limitu se počítají jen poplatky za recept, doplatky na nejlevnější variantu užívaného léku a návštěvu lékaře. Dva pojištěnci už překročili v lednu roční limit. Jsou jimi dva lidé s nevyléčitelnou chorobou, uvedl v březnu Julínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám