Hlavní obsah

Chobotnice na Letné nikdy nebude, řekl šéf antimonopolního úřadu Pecina

Právo, Jan Chmelíček

Ze slov předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ÚOHS Martina Peciny v rozhovoru pro Právo vyplývá, že Kaplického blob na Letné nebude. Důvodem je podle Peciny především to, že na konci roku uplyne lhůta pro vydání stavebního povolení a pak se bude muset začít úplně od začátku, bez praktické naděje na započetí jeho stavby někdy v budoucnosti.

Článek

Všichni teď mluví o rostoucí nervozitě architekta Jana Kaplického, ministerstva kultury i pražského magistrátu. Čekají na posudek vašeho úřadu zda architektonická soutěž na novou budovu Národní knihovny byla či nebyla regulérní. Kdy podle vás bude knihovna na Letné stát?

Tato knihovna tam nikdy nebude. To je zcela jasné. Tak, jak ji architekt Jan Kaplický navrhl, odporuje územnímu plánu. To nikdo nepopřel. Změna územního plánu však znamená čtyři hlasování pražského zastupitelstva a tímto zastupitelstvem, které je suverénem, to nikdy neprojde. Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já.

Ale ministerstvo kultury se na váš úřad přece obrátilo se žádostí o přezkoumání toho, zda je možno vynaložit peníze daňových poplatníků na dílo, které nevzešlo z řádné veřejné soutěže....

To jistě. Jenže já jsem již před časem konstatoval, že nám nepřísluší v této věci rozhodovat. Už dvakrát jsme to na prvním stupni takto rozhodli. Když tak rozhodneme i potřetí, dostaneme další dotaz, protože se čeká, abychom rozhodli jinak. Ale k tomu nemáme chuť.

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecinafoto: Archiv

Znamená to, že tzv. mezinárodní soutěž, jejímž vítězem byl Kaplický, byla opravdu v pořádku?

To si rozhodně nemyslím a nikdy jsem to neřekl. Ta soutěž podle měřítek našeho zákona v pořádku nebyla. Zadavatelé však řekli, že u tak významné zakázky aplikují výjimku. A my jsme to uznali, protože měli právo výjimky využít. Od té chvíle na to nemáme právo dohlížet. Teď na nás ale chtějí, abychom svůj postoj přehodnotili. My jej nepřehodnotíme, dokud mi z Bruselu neřeknou, že náš postoj je špatný, že takovou výjimku aplikovat nelze.

Poslali jste již do Bruselu oficiální žádost o stanovisko?

Nikoli. Neoficiálně jsem se zeptal lidí, které tam znám. Ti mi doporučili jak mám postupovat. Nechal jsem si u jedné z vysokých škol zpracovat oponentní posudek k posudku ministerstva kultury. Až ho dostanu, seznámím se s ním a učiním v Bruselu oficiální dotaz. Pak si několik měsíců počkáme až se Brusel vyjádří a bude konec roku. Pak budu moci vydat definitivní stanovisko, ale ani to nebude nic platné. Nečeká se totiž na to, až náš úřad rozhodne, ale na to, až soutěž zruší.

Kdyby byla soutěž, ve které vyhrál Jan Kaplický uznána, mohl by již začít pracovat na další dokumentaci?

Kdyby proběhlo řádné výběrové řízení podle našeho zákona, bylo by to možné. Už by se nemusela dělat žádná další výběrová řízení. Tak to měli ostatně zadavatelé v plánu, ale vymklo se jim to z rukou. Když udělali soutěž na architektonický návrh podle mezinárodních pravidel, pak další stupně projektové dokumentace musí projít řádnou soutěží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám