Hlavní obsah

Čunek s Topolánkem si vyříkali víkendovou přestřelku

Novinky, jov
PRAHA

Víkendová přestřelka mezi premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a šéfem lidovců Jiřím Čunkem vyvolaná projevem šéfa kabinetu na sjezdu KDU-ČSL měla svou dohru i na pondělním jednání vlády. Neproběhlo sice žádné oficiální jednání, ale Čunek se s Topolánkem o problému bavil neformálně. Topolánek zdůraznil, že lidovce na sjezdu spíše chválil než kritizoval.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a lidoveckým předsedou Jiřím Čunkem (KDU-ČSL)

Článek

„Samozřejmě jsme si řekli mezi sebou, když sedíme vedle sebe, něco k tomu sjezdu, protože jsou toho plné noviny,“ řekl Novinkám po jednání vlády Čunek. Šlo ale o neformální rozhovor, podle lídra KDU-ČSL neměl problém vliv na průběh zasedání kabinetu.

„Myslím, že jsem se veřejně jasně vyjádřil k tomu, jak se on snažil dostat do vnitrostranických záležitostí a tím to pro nás skončilo,“ doplnil Čunek s tím, že s Topolánkem má standardní vztahy a normálně spolu komunikují.

Topolánek: Lidovce naopak chválím

Premiér pak na tiskové konferenci po jednání kabinetu odmítl, že by jeho projev na lidoveckém sjezdu byl přehnaně kritický. „V 70 procentech projevu naopak lidovce chválím,“ uvedl Topolánek. Šéf kabinetu si také neláme hlavu s lidoveckým usnesením odmítajícím privatizaci zdravotních pojišťoven. „Usnesení jakékoliv strany je druhotné,“ řekl Topolánek. „Pro koalici to neznamená v této chvíli vůbec nic,“ dal jasně najevo, že požadavky KDU-ČSL v tuto chvíli neznamenají rozpad vlády.

„Nevidím to usnesení nikterak fatálně,“ přizvukoval pak ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík. Za klíčové považuje Topolánek především plnění vládního programového prohlášení. „Nemám důvod si myslet, že nebude plněno,“ řekl. Požadavky KDU-ČSL také nepovažuje za důvod ke svolávání schůzky koaličních špiček. „Nevidím k tomu jediný důvod,“ prohlásil Topolánek.

Ostrý projev, tvrdá reakce

Nedělní projev premiéra Topolánka na lidoveckém sjezdu byl překvapivě ostrý. Šéf kabinetu se opřel kriticky do KDU-ČSL. „Pokud je snad v tomto sále někdo, kdo chce směřovat jinam, než co říká koaliční smlouva a programové prohlášení vlády, měl by říci, co navrhuje. Jaká je jeho - v dané situaci realizovatelná - alternativa a měl by mít odvahu v takovém případě koaliční smlouvu vypovědět. Je to rozhodně lepší, než postupná paralýza nevládnutí,“ opřel se do lidovců.

"Je to neobvyklé, na sjezdech většinou předsedové stran jako hosté kritická slova nepronášejí," reagoval pak Čunek. Odmítl, aby mu premiér diktoval, co má dělat. "Aby mě koaliční partneři, i když se jedná o premiéra, nutili, co já budu přijímat, tak to určitě ne," prohlásil předseda lidovců.

Reklama

Související články

Topolánek lidovcům: plňte koaliční program

Na celostátním sjezdu KDU-ČSL v Pardubicích vystoupil v neděli jako host premiér Mirek Topolánek (ODS). Ten lidovce nezvykle ostře pokáral. Poděkoval jim sice...

Výběr článků

Načítám