Hlavní obsah

Unesená Terezka stráví tři dny u svého australského otce

Právo, paš

Matka předala v pondělí Terezku na tři dny biologickému otci, který Terezu o Velikonocích unesl do Austrálie. Informoval o tom zástupce matky Nicol Vichnarové Filip Santini. Dodal, že matka pobývá u své kamarádky v Sydney, protože na bydlení v hotelu nemá dostatek peněz.

Článek

Australský soud minulý týden rozhodl, že Terezka Vichnarová ze Žákavy na Plzeňsku, kterou do země o Velikonocích odvezl její biologický otec, 38letý Novozélanďan Rodeny W. Cowie, zůstane do 21. května v péči matky. Otec ji smí v tu dobu vídat a v péči o ni se má s matkou střídat, což se stalo. Terezka po tu dobu musí navštěvovat školu a nemůže opustit Austrálii.

„Matka má sice u sebe Terezčin pas, ale holčička nesmí do 21. května odcestovat z Austrálie,“ dodal Santini.

Soud rozhodne na konci května

Případ šestileté Terezy Charlie Vichnarové se v Austrálii dostal před soud. Matka chce své dítě zpět a snaží se doložit, že Cowie jednal protiprávně. Soud rozhodl, že Terezka zůstane do konce května v péči matky. Otec dívky ji bude moci vídat asi třetinu času. Konečný verdikt v případu péče o Terezku padne na konci května.

Před únosem chtěl být otec původně s dítětem celý víkend a odjet s ním na výlet do Prahy. To ale matka nedovolila. Domluvili se, že dcerku přivede zpět týž den do 19 hodin. Když se do smluvené doby neozval, žena po něm začala pátrat.

Matka odjela do Austrálie na vlastní pěst. Kontaktovala Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dítěte, který požádal o pomoc australský soud. S sebou vezla dceři oblečení a hračky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám