Hlavní obsah

Podle Cartera Hamás uzná právo Izraele na existenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Bývalý americký prezident Jimmy Carter v pondělí v Jeruzalémě uvedl, že radikální palestinské hnutí Hamás je připraveno uznat právo Izraele na mírový život v sousedství. Z jednání s předáky Hamásu podle něj vyplynulo i to, že toto hnutí uzná případnou mírovou dohodu s Izraelem, pokud ji Palestinci schválí v referendu. Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál později Carterova slova popřel.

Článek

Podle Cartera je Hamás ochoten uznat mírovou dohodu, kterou vyjedná konkurenční hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbásem, jestliže dohodu schválí Palestinci v referendu. "Znamená to, že Hamás nebude podkopávat snahy Abbáse vyjednat dohodu,“ řekl Carter.

„Není pochyb, že jak arabský svět, tak Hamás uznají právo Izraele ne existenci v hranicích z roku 1967. Řekli, že budou akceptovat i palestinský stát v hranících z roku 1967, i když Hamás nesouhlasí s některými body dohody,“ dodal Carter.

Carterovo sdělení potvrdil na tiskové konferenci v Damašku exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal. Řekl, že Hamás je ochoten přistoupit na vyhlášení palestinského státu na územích, která Izrael okupoval za války v roce 1967. Za stažení Izraele z těchto území pak nabízí neformální uznání židovského státu v podobě desetiletého příměří. Formálně Izrael neuzná.

Carter odráží výhrady Bushovy administrativy

Bývalý americký prezident se s nejvyššími představiteli Hamásu včetně Mišala setkal minulý týden. Spojené státy s tím nesouhlasily a zdůraznily, že jde o ryze soukromou návštěvu, neboť Hamás považují za teroristickou organizaci. Schůzka vadila i izraelským představitelům, byť na ní měli své zájmy a v pondělí se s bývalým americkým prezidentem setkal i ministr obchodu Eli Lišai.

Carter tvrdí, že s Hamásem i se Sýrií je naopak nutné jednat, protože jinak není možné dosáhnout míru na Blízkém východu. V pondělí prohlásil, že problémem není jeho cesta, ale to, že Izrael a USA odmítají do jednání začlenit Hamás.

Carter nabídl i řešení současného konfliktu: Hamás, který ostřeluje jižní Izrael z pásma Gazy raketami, by měl nabídnout jednostranně krátkodobé příměří a přijmout nabídku jednat s místopředsedou izraelské vlády Lišaiem. Izrael by měl za to propustit 400 vězněných Palestinců. Carter sdělil, že Hamás odmítá vyhlásit příměří, protože Izraeli nedůvěřuje.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Carter také jednal s Mišalem o vydání izraelského vojáka Gilada Šalita, který je v rukou radikálů od roku 2006. Kvůli tomuto únosu vypukla v roce 2006 válka s libanonským Hizballáhem. Mišal mu sdělil, že Šalit je v dobrém zdravotním stavu a že umožní Šalitovi poslat rodičům dopis. O setkání s ním žádal Cartera Lišai, ale vedení Hamásu to odmítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám