Hlavní obsah

Třetí výročí svého pontifikátu oslavil papež v newyorské katedrále

– NEW YORK

Třetí výročí svého zvolení do čela katolické církve oslavil v sobotu papež Benedikt XVI. modlitbou v katedrále Svatého Patrika na newyorské Páté Avenue. Slavný gotický kostel praskal ve švech.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Před vchodem do katedrály papeže uvítal starosta Michael Bloomberg, zatímco někdejší šéf města Rudy Giuliani byl mezi pozvanými uvnitř.

Než se vydal k oltáři v průčelí chrámové lodě, papež katedrálu požehnal svěcenou vodou. Jak procházel kostelem k oltáři, jeptišky se dotýkaly jeho roucha a jejich nadšení z papežovy přítomnosti se z nich jakoby přelilo na ostatní a radost a oduševnění bylo podle agentury Reuters vidět na všech přítomných.

Katedrála Svatého Patrika na newyorské Páté Avenuefoto: Reuters

Vatikán uvedl, že papež v pátek večer vyšel ze své rezidence v Upper East Side, aby se pozdravil s davem několika stovek lidí, kteří na něj hodiny čekali. Než se vrátil domů, potřásl si rukama se stovkami lidí.

Ve středu oslavil 81. narozeniny

Od začátku své návštěvy v USA se papež soustředil na téma sexuálního zneužívání dětí katolickými duchovními. Benedikt se za to od úterý třikrát veřejně omluvil. Zároveň vyzval americké katolíky, aby církvi pomohli zahojit její rány. Neočekávaně se sešel také s pěticí dnes už dávno dospělých mužů, kteří tvrdili, že se jako malí chlapci stali obětí pedofilních kněží.

Příchodu papeže se nemohly dočkat i samotné jeptišky.foto: Reuters

Papež se v této souvislosti nechal slyšet, že je důležitější mít dobré kněze, než mít hodně kněží.

Papež, který ve středu oslavil 81. narozeniny, se po dnešním setkání s katolickým klérem chystá ještě promluvil na shromáždění mladých seminaristů a pak se bude připravovat na nedělní vyvrcholení svého pobytu v USA. Navštíví místo teroristických útoků z 11. září 2001, Ground Zero, a bude sloužit mši na baseballovém stadionu týmu amerických Yankees.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám