Hlavní obsah

Lidovci: Předsedu už neřešíme, na řadě je program

Právo, Oldřich Danda

V sobotu začíná v Pardubicích programový sjezd KDU-ČSL. Ačkoli ještě před časem se diskutovalo, že by se mohl změnit ve volební, neočekává se žádné drama. Lidovci touží, aby po roce, co byli spojováni hlavně s aférou svého předsedy Jiřího Čunka, se začalo mluvit také o tom, kdo jsou a co chtějí v politice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

„Pokračování jednobodového programu, který teď máme a který bych nazval: bijí našeho předsedu, je snad proboha dost a já doufám, že se budeme věnovat něčemu, co se nazývá křesťansko-demokratická politika,“ řekl Právu europoslanec KDU-ČSL Jan Březina.

Narážel tak na silně rozšířené mínění mezi lidovci, že za údajnou Čunkovou korupční aférou je spiknutí. Fakt, že vyšetřování Čunka, které ho na pět měsíců stálo vicepremiérské křeslo, naprosto lidovce paralyzovalo a táhne jejich preference ke dnu, přiznává většina lidovců.

Čunek ve vládě lidovce uklidnil

Nedávný Čunkův návrat do vlády ale situaci v „klidné síle“ částečně utišil. „Došlo ke zklidnění, protože se už neřeší, zda je pan předseda ve vládě nebo není,“ řekl Právu šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa.

V poslední době také začali lidovci, jak to bylo dříve zvykem, více vystrkovat růžky a komplikovat život silnějšímu koaličnímu partnerovi, dnes ODS. Nelíbí se jim uznání Kosova, chtějí zrušit poplatky dětem a důchodcům. Brání ministru zdravotnictví začít privatizace zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic. Zatím se jim také daří prosazovat velkorysý plán církevních restitucí.

Blíží se volby a nejsou lidi

Hlavním důvodem, proč se sjezd nezmění v divoké volby, je fakt, že se blíží krajské a senátní volby a nikdo z lidovců nepovažuje za rozumné před nimi rozdmýchávat vnitrostranické spory. „Jsme si všichni vědomi, že jsme před krajskými volbami a podle mého mezi předsednictvem a stranou neprobíhá žádná krize, kvůli které bychom měli volit nové vedení,“ řekla Právu místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová. Dodala, že volební sjezd chystají příští rok.

Pokud lidovci ve volbách propadnou, bude mít Čunkovo vedení jen málo šancí svůj mandát obhájit. Podle místopředsedy Mariana Hoška budou podzimní volby „lakmusovým papírkem“, který naznačí budoucnost současného vedení.

Do vedení se nikdo moc nehrne

Změnit sjezd ve volební klání chtěl původně Čunek kvůli tomu, aby mu strana obnovila pošramocený mandát. Navrhoval to také proto, že doufal v převolení celostátního výboru, v kterém má navrch spíše část strany prezentovaná ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Ministr financí Miroslav Kalousek je v opozici proti Jiřímu Čunkovi, ve skutečnosti se ale ani on, ani nikdo jiný do vedení strany příliš nehrne.foto: ČTK/Stanislav Peška

Tomu vyhovuje, že hlasy volající po volbách utichli. „Sjezd je suverén, i programový sjezd se může rozhodnout, že bude volební. Já to nepředpokládám a nepovažoval bych to za užitečné,“ řekl Právu Kalousek.

Druhým důvodem, proč vnitrostranické volby u lidovců neproběhnou, je skutečnost, že se ke kormidlu nikdo příliš nehrne. „Není nouze o schopné osobnosti, ale ti nejschopnější do toho nechtějí jít,“ poznamenala Šojdrová.

Romové a poplatky

Podle dokumentů, které před sjezdem lidovci zveřejnili, chtějí v Pardubicích prodiskutovat např. zavedení společného důchodového pojištění či zvýšení penzí podle počtu vychovaných dětí. Chtějí také prosadit do výuky etickou výchovu.

Tématem budou jistě otázky klonování, interrupcí či eutanázie, které lidovci tradičně odmítají. Na přetřes přijde i řešení romské problematiky, kterou se nechvalně proslavil Čunek, ještě jako starosta Vsetína. Lidovci např. prosazují, aby byly sociální dávky po šesti měsících nezaměstnanosti vázány na odvedení práce pro obec a plnění povinnosti vůči dětem.

Podle Šojdrové by sjezd měl také dát vedení strany mandát na další vyjednávání o poplatcích. „Navrhnu usnesení týkající se zdravotní části, ve smyslu zpřesnění obecných formulací, které máme v programu“ uvedla Šojdrová.

Anketa

Je podle vás Jiří Čunek správný muž na vedení KDU-ČSL?
ano
16,6 %
ne
83,4 %
Celkem hlasovalo 9486 čtenářů.

Co budou lidovci řešit

:: eutanázii

:: klonování

:: interupce

:: romskou otázku

:: poplatky ve zdravotnictví

:: statut Kosova 

Reklama

Související články

Lidovci se dočkali, Čunek je znovu ministrem

Předseda lidovců Jiří Čunek je zpátky ve vládě. Prezident Václav Klaus ho ve středu dopoledne na Hradě opětovně jmenoval do funkce vicepremiéra a ministra...

Výběr článků

Načítám