Hlavní obsah

Izrael chce stavět další domy na okupovaných územích

– JERUZALÉM

Izraelské ministerstvo stavebnictví vyhlásilo tendr na výstavbu stovky nových bytů na okupovaném území Západního břehu Jordánu. Mezinárodní organizace i evropské země přitom vyzývají ke zmrazení výstavby na okupovaných území. Jejich moratorium je i součástí mírového plánu z roku 2003 označovaného jako cestovní mapa.

Článek

Výstavbu nových domů plánuje Izrael ve stávajících osadách Ariel a El Kana. Vláda výstavbu hájí tím, že vzniká právě v rámci stávajících osad a nezakládá nové.

„Konstrukce 50 bytových jednotek v Arielu a 50 v El Kaně je v rámci vládní politiky, protože se staví uvnitř existujících bloků.,“ sdělil mluvčí vlády Mark Regev.

Izrael při loňských obnovených mírových jednáních žádal, aby mu připadly největší osady na Západním břehu Jordánu. Všechny osady na okupovaných územích jsou podle mezinárodních úmluv nelegální, i když Izrael se s tím snaží polemizovat.

Poslední izraelský krok jen potvrzuje, že loňská snaha amerického prezidenta George Bushe dotlačit obě strany k jednání a dosažení míru, byla marná. Ani jedna ze stran nechce ustoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám