Hlavní obsah

Na Liberecku zřejmě opět zaútočil meningokok, studentka bojuje o život

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Dvaadvacetiletou studentku prvního ročníku liberecké technické univerzity převezli ve čtvrtek liberečtí záchranáři na ústeckou infekční jednotku intenzivní péče s podezřením na celkovou meningokokovou sepsi.

Článek

Právu to řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Podle ní dosavadní výsledky vyšetření nasvědčují, že jde opět o nebezpečnou nákazu meningokokem.

Pokud se nákaza potvrdí, půjde letos už o sedmý případ v Libereckém kraji, což je stejný počet jako za celý loňský rok. Jeden z nich skončil u malého chlapce smrtelně, ostatní pacienti útok nemoci přežili a zotavují se.

"Dívka měla v noci ze středy na čtvrtek vysoké horečky a následně se jí objevily na kůži červené skvrny, které jsou jedním z alarmujících příznaků této nákazy. Byla proto okamžitě převezena na jednotku intenzivní péče do nemocnice v Ústí nad Labem, protože v Liberci není k dispozici infekční JIP,“ vysvětlila lékařka.

Dívku původně převezli záchranáři na liberecké infekční oddělení, ale následně vzhledem k rychlému vývoji nemoci, ji transportovali na specializované pracoviště.

"Její stav je závažný. Původce onemocnění a diagnózu budeme znát až v pondělí,“ řekl ČTK primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Na oddělení podle něj leží v současné době ještě dva malí pacienti. Patnáctiměsíční chlapec z Liberce a pětiměsíční hoch z Ústí nad Labem. Oba jsou tam již delší dobu, jejich stav je stabilizovaný. "Vypadá to, že nebudou mít ani žádné následky,“ dodal primář.

Hygienici se zaměří na nejbližší okolí dívky

V hledáčku hygieniků jsou proto nyní i kolegové studentky a její nejbližší okolí. Na univerzitě zavedli hygienici přísná bezpečnostní opatření. Ty, kteří přišli s dívkou do styku, už lékaři prohlédli a preventivně jim předepsali antibiotika. Dívka, která žije v Jablonci nad Nisou, naštěstí nebydlela na vysokoškolských kolejích.

Ze šesti dosud potvrzených případů útočil v Libereckém kraji podle epidemioložky ve čtyřech případech meningokok typu B, jedenkrát typu C a v jednom případě se jej nepodařilo určit. Na Plzeňsku zemřela v březnu na menigokok pětiletá dívka.

Očkování proti nejrozšířenějšímu typu B neexistuje. Nemoc se podle odborníků rozvine většinou po nějaké zvýšené námaze, jako jsou sportovní výkony, anebo návštěva diskotéky či po požití většího množství alkoholu anebo drog.
Běžně pacientům meningokok nehrozí, ale proběhne pouze jako respirační onemocnění. Teprve pokud dojde k prolomení imunity, rozvine se buď v zánět mozku anebo septické onemocnění celého tělo.
"Pro tyto případy je typická vysoká horečka, ale alarmující jsou právě červené skvrny na kůži. Rodiče by proto měli děti v případech, že mají horečky a vše nasvědčuje tomu, že mají respirační onemocnění, prohlédnout a sledovat stav jejich pokožky. Máme vysledováno, že nejhůře končí případy, kdy se onemocnění rozvine přes noc. Proto by měli rodiče děti v průběhu noci prohlédnout,“ varovala Prattingerová.

Příznaky meningokoka

První příznaky nemoci jsou velmi různorodé, například v podobě náhlých bolestí břicha, hlavy anebo malátnosti. Lidé by proto tyto příznaky neměli podceňovat a zamířit co nejrychleji k lékaři. „Inkubační doba je pak velmi krátká a mnohdy jde doslova o čas, říká epidemioložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám