Hlavní obsah

ODS neplní předvolební sliby, ozývá se zevnitř strany

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvnitř nejsilnější vládní strany doutná spor vyvolaný nedávnou kritikou, kterou počastoval vedení ODS místopředseda pražské organizace strany a radní Jiří Janeček.

Článek

Ten, jak již Právo informovalo, kritizoval neplnění předvolebních slibů ODS. Podle jeho slov vázne a je sotva na patnácti procentech. Mirku Topolánkovi znovu vyčetl, že navzdory slibům neudržela ODS ministerstva financí a místního rozvoje.

„Nešlo o nic osobního, ale o politickou kritiku, je to snaha vyvolat uvnitř strany diskusi o plnění programu ODS,“ zopakoval na dotaz Práva Janeček s tím, že do ODS vstoupil v roce 2002, kdy ODS zaznamenala volební neúspěch.

„ODS je naštěstí strana, kde je možné rozpoutat diskusi nad jakýmkoli tématem, aniž by následovala nějaká perzekuce, vnitřní komunikace ve straně funguje, a to je hlavní,“ řekl Právu Janeček.

Kolem celého sporu mezi vrcholnými představiteli strany a její pražskou organizací ale koluje řada spekulací. Krátce po otištění rozhovoru s Janečkem v LN, který zřejmě vše odstartoval, reagovalo vedení pražské ODS prohlášením, ve kterém se od Janečkových vyjádření distancuje, jak primátor Prahy a první místopředseda strany Pavel Bém, tak i Janeček ale tvrdí, že v Praze je ODS jednotná.

Zdroj Práva z pražské organizace strany ale vidí situaci jinak. „Rozhovor měl původně vést Bém, nakonec to spadlo na Janečka, ten byl nastrčený a pak se od něj Bém distancoval,“ řekl Právu.

Spor jde ale údajně ještě mnohem dál a roztržku mezi premiérem Mirkem Topolánkem a jeho prvním zástupcem v ODS Bémem měl řešit i známý premiérův kamarád Marek Dalík.

Podle dalších informací, které se Právu nepodařilo ověřit, visí nyní „Damoklův meč“ i nad samotným Janečkem.

„Vedení má v Praze své lidi, je klidně možné, že po něm půjdou cestou politického tlaku právě přes ně,“ řekl zdroj Práva s tím, že i na Béma je údajně vyvíjen tlak, aby se výřečného radního Janečka zbavil.

Sám Bém Právu jen vzkázal, že nepovažuje za moudré řešit spory a případné výtky ohledně programu prostřednictvím médií. „Je to primárně věc dovnitř ODS,“ napsal v textové zprávě

Reklama

Výběr článků

Načítám