Hlavní obsah

Chomutovské primátorce vyhrožuje anonym, poslal jí nábojnici

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV
Aktualizováno

Nábojnici a stručné varování, že pokud nezmizí z radnice "i s těmi svými zloději", čeká ji smrt, dostala poštou chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS). "Na každou svini je někde kulka, na tebe čeká už dlouho," napsal kostrbatými velkými písmeny anonym.

Článek

Podle primátorky může výhružka souviset i s nedávným odvoláním ředitele Podkrušnohorského zooparku Přemysla Rabase. Proti jeho sesazení protestovali obyvatelé města i odborná veřejnost. Po městě koluje petice se stovkami podpisů, pět lidí z vedení zoo podalo výpověď.

"Je to největší konflikt poslední doby, nelze vyloučit, že to s tím souvisí. Mám vlastní podezření, ale věc vyšetřuje policie, ta bude hledat pachatele," uvedla primátorka.

Ivana Řápková

Rabas však jakoukoliv souvislost jednoznačně odmítl. "Je to ubohé. Takové způsoby se mi nelíbí, naprosto je odmítám, jsou na úrovni pubertálního chování. Stejně ubohé je spojovat takové praktiky se mnou nebo lidmi kolem mě," řekl Právu Rabas.

Pachateli hrozí až rok vězení

Podle mluvčí chomutovské policie Marie Pivkové se vyšetřovatelé záležitostí zabývají pro podezření z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. "Za tento trestný čin hrozí pachateli až rok vězení nebo peněžitý trest," uvedla.

Podle Ivy Josífkové z kanceláře primátorky doporučili policisté úředníkům, aby záležitost nepodceňovali.

Dopis doručila pošta nejprve policii jako podezřelou zásilku, na magistrát už přišli vyšetřovatelé jen s fotografiemi obsahu. Řápkovou údajně upozornili, že anonym není tak prostý, jak chce, aby to vypadalo. Písmo mohl úmyslně měnit. Ze stručného a jasného poselství se však dá vyčíst, že nejde o podobně vyšinutého autora, jací píší na magistrát pravidelně.

"Píše jasně, co se stane, nevyhrožuje obecně. Poselství je jednoznačné a nelze ho brát na lehkou váhu," informovala Josífková.

Řápková si vyslechla poučení, jak se má chovat, aby riziko skutečného útoku snížila. Vzhledem k prakticky neexistujícím bezpečnostním opatřením v budově starobylé radnice však nebude snadné se jimi řídit. Budova je otevřená, bez recepce a elektronického vrátníku.

"Už dřív se stalo, že se na záchodech někdo schoval a pak v objektu přespal. Také nám vykradli kanceláře," připustila Josífková. Ve středu hlídal v objektu strážník městské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám