Hlavní obsah

CNN se částečně omluvila za slova o lumpech mezi čínskými předáky

PEKING

Televizní stanice CNN se ve středu částečně omluvila za ostrá slova svého komentátora Jacka Caffertyho, který v pořadu vysílaném před týdnem označil čínské předáky za "bandu lumpů a gangsterů" a čínské zboží charakterizoval jako "šunt". Vedení CNN zdůraznilo, že slova o bandě "se týkala čínského vedení, nikoli čínského lidu", a omluvilo se za tuto formulaci všem, kteří to pochopili jinak.

Článek

Vyplývá to z prohlášení CNN, které bylo zveřejněno v Pekingu. Televize tak reagovala na požadavek čínského ministerstva zahraničí na omluvu.

"CNN by chtěla objasnit, že nebylo úmyslem pana Caffertyho ani CNN urazit čínský lid, a omlouvá se všem, kdo tato slova pochopil jinak," citují světové agentury z dokumentu. "CNN je stanice, která vysílá zprávy v objektivní a vyvážené formě. Přesto jako součást našeho zpravodajství využíváme i komentátory, kteří předkládají přímočaré názory s cílem vyvolat debatu," dodává prohlášení CNN.

CNN dále poukazuje na to, že Cafferty již řadu let vyjadřuje kritické názory na mnoho vlád, včetně americké, a na její předáky.

Čína chtěla odvolání "zlovolných poznámek"

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang-jü v úterý komentář CNN odsoudila jako "šokující ďábelský útok" proti čínskému lidu. "Cafferty použil mikrofon k urážce Číny a čínského lidu, a závažně tak narušil zpravodajskou etiku," zdůraznila. "Výslovně požadujeme od CNN a Caffertyho, aby odvolali své zlovolné poznámky a omluvili se čínskému lidu," dodala.

Cafferty v pořadu vysílaném 9. dubna podle přepisu na stránkách CNN uvedl, že Spojené státy "nadále pokračují v dovozu čínského šuntu s barvami obsahujícími olovo a přiotráveného žrádla pro domácí zvířata. Tím (v Číně) vytváříme pracovní místa, kde lze platit dělníkům dolar měsíčně a produkovat levné krámy, které si posléze kupujeme ve Wal-Martu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám