Hlavní obsah

Koloniální styl je dnes velmi oblíbený

Koloniální styl se dnes, s většími možnostmi cestování, stává stále oblíbenějším. Určitě i vy máte doma nějakou tu místní zajímavost z dalekých zemí a pokud chcete, aby se právě ona stala perlou vašeho domova, přečtěte si několik tipů, jak svému obydlí dodat nádech dalekých zemí.

Článek

Tento styl vznikl během kolonizace exotických a orientálních zemí evropskými mocnostmi od doby objevení Ameriky v 15. století až zhruba do druhé poloviny 19. století.

Kolonizátoři si s sebou do orientálních a exotických zemí přiváželi i vlastní nábytek, ale protože si samozřejmě nebrali všechno, přinášeli pak do svých domovů i doplňky z kultur, které je obklopovaly.

.: Nebojte se použít v interiéru i empírové, nebo klasicistní kusy nábytku.foto: www.javanabytek.cz

Evropské styly tak byly obohacovány o prvky z místních kultur. Výsledkem byla působivá interiérová směsice obsahující drobné sošky, masky, náhrdelníky, amulety, výrazné potahové látky a nábytek ze zvláštních druhů dřeva. Aby u vás doma takové předměty vynikly, dejte jim dostatek prostoru a neumisťujte si jich do bytu příliš mnoho.

.: Velmi moderním doplňkem jsou vysoké vázy na proutí a na květiny.foto: www.javanabytek.cz

V detailech interiérového nábytku můžeme vidět rostlinné a zvířecí motivy a také totemické ikony, bůžky a polobůžky. Pořidte si i vy nějaké a vyzdobte jimi svůj interiér!

.: Soška smějícího se bůžkafoto: www.javanabytek.cz

Pokud si chcete zařídit byt v tomto stylu, je dobré pořídit si nábytek ze speciálního druhu dřeva, a to kaučukového, červeného, nebo teakového dřeva, které je velmi odolné a jistě vám bude v domácnosti dlouho a dobře sloužit. Nevšedního oživení interiéru dosáhnete použitím bambusu a ratanu.

.: Prostírání z přírodního materiálufoto: greenteaocha.com

Můžete si pořídit pletené prostírání, které je dnes na trhu velmi levné a je oblíbené zejména pro svou snadnou údržbu. K dostání jsou i žaluzie z bambusu, nebo můžete vsadit na jeho umělohmotnou imitaci a mít tak třeba příbory s bambusovým zakončením, nebo čínské hůlky.

.: Vlněný a ručně tkaný koberec Kazak pakistánské proveniencefoto: Právo/archiv firem Avanti-koberce, Bakero-koberce, Carpet design, Interdesign a Rali

Pořiďte si i podlahu z přírodního materiálu, zvolte třeba parkety v tmavších tónech. Někde můžete použít i ozdobné dlaždice s výrazným reliéfem, nebo zabudovat do stěny ploché kameny.

Do bytu zařízeného v koloniálním stylu určitě patří ručně tkané koberce nebo koberce s orientálním vzorem. Peršan poslouží i jako místo, kde se může u vás doma podávat čaj. Sedět pak můžete na kožených taburetech a čaj nalévat například z konvice s motivem čínského draka.

.: Interiér vašeho domova pak může vypadat třeba takto ...foto: archiv BEMATECH

Do bytu zařízeného v koloniálním stylu patří také podušky, polštáře a vějíře, abyste si mohli náležitě odpočinout, až budete mít všechno zařízeno. Pak se můžete náležitě těšit z duchu exotických kultur, které Evropa v minulosti ovlivnila, ale které na druhou stranu které také ovlivnily Evropu.

Reklama

Související články

Vyzkoušejte exotický nábytek

Chceme-li domovu dopřát příjemnou a útulnou atmosféru, je nábytek a ostatní zařízení z přírodního materiálu tou nejlepší volbou. Rotangová křesílka, teakový...

Výběr článků

Načítám