Hlavní obsah

Exkancléř Kohl (78) se podruhé ožení

Právo, Vladimír Plesník
BERLÍN

Jakmile ho propustí z nemocnice, tak do toho praští: někdejší spolkový kancléř Helmut Kohl (78) se rozhodl vzít si za manželku přítelkyni Maike Richterovou (43). Fakt, že se Kohl takřka sedm let po smrti své první ženy Hannelore chystá oženit, potvrdil v úterý listu Bild Ulrich Pohlman, šéf Kohlovy berlínské kanceláře.

Článek

„Neuvedu termín sňatku, protože jde o soukromou záležitost pana Kohla,“ podotkl. „Bude to brzy,“ nechal se slyšet podle webu listu Die Welt zdroj z Kohlova bezprostředního okolí.

Pohlman upřesnil, že exkancléř se nyní zotavuje na rehabilitační klinice po těžkém pádu. Několik týdnů po operaci kolena koncem loňského roku spadl letos v únoru ve svém domě v Ludwigshafenu.

Podle německých médií kolují po Berlíně dohady, že následky pádu, zřejmě ze schodů, byly těžší, než se soudilo. Die Welt dokonce vložil do titulku otázku: Jak je na tom ve skutečnosti Helmut Kohl? „Nedaří se mu dobře, ale je to lepší, než před několika týdny,“ reagovalo jeho okolí.

Znají se už roky

Exkancléř totiž utrpěl při pádu i frakturu lebky, takže musel podstoupit chirurgický zákrok na univerzitní klinice v Heidelbergu. Kohl představil ekonomku Richterovou veřejnosti poprvé jako přítelkyni čtyři roky po smrti Hannelore. Maike pracuje na spolkovém ministerstvu hospodářství. Nyní však čerpá půlroční dovolenou, aby pomáhala Kohlovi při rehabilitaci.

„Jsem šťastný, že jsem našel přítelkyni, která bude při mně stát v této etapě mého života,“ řekl předloni. Maike ho doprovázela při cestách do USA a Ruska za jeho přáteli, kteří mu pomohli, aby se zapsal v roce 1990 do německých dějin jako kancléř – sjednotitel: za Georgem Bushem starším a za Michailem Gorbačovem.

Hannelore Kohlová spáchala sebevraždu v roce 2001. Byla řadu let těžce nemocná: v dopise na rozloučenou napsala, že neléčitelná alergie na světlo jí prakticky znemožnila normální existenci. Než snášet kvůli chorobě bezvýchodné živoření ve tmě raději se vším skoncovat.

Kancléře její konec velmi zasáhl, Maike mu pak vdechla nový elán. Muž, který si se 16 lety v úřadě připsal rekord nejdéle sloužícího kancléře SRN a jemuž politický nekrolog napsala aféra se sponzory jeho CDU, na dotazy nyní neodpovídá. „Telefonování mu dělá potíže,“ řekl jeho přítel.

Reklama

Výběr článků

Načítám