Hlavní obsah

Slovensko prodalo Srí Lance 10 tisíc raket

Právo, ČTK, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovensko podepsalo s vládou Srí Lanky smlouvu o prodeji 10 tisíc raket. Informoval o tom europoslanec Raül Romeva i Rueda, který má v Evropském parlamentu na starosti monitorování obchodů se zbraněmi.

Článek

Europoslanec tvrdí, že obchod je v rozporu s mravním kodexem EU o vývozu zbraní, k jehož dodržování se Slovensko zavázalo. "Jsem šokován, že Slovensko podepsalo smlouvu na dodávku zbraní na Srí Lanku. V průběhu občanské války se na ostrově masivně porušují lidská práva," prohlásil europoslanec.

Vývoz raket ze Slovenska umožnilo ministerstvo hospodářství, námitky nemělo ani ministerstvo zahraničních věcí. "Ministerstvo hospodářství uvedlo, že Bezpečnostní rada OSN neuvalila na Srí Lanku žádné embargo. "Je to suverénní stát, který má právo na budování své bezpečnosti a obrany," uvedl mluvčí ministerstva hospodářství Branislav Zvara.

Slovenské ministerstvo obrany potvrdilo, že rakety Grad 122 mm v roce 2006 odkoupila z nadbytečných zásob ministerstva zbrojířská firma SMS z Dubnice nad Váhem za 8 miliónů 450 tisíc slovenských korun.

Slovenské rakety jsou zřejmě určeny do raketometů RM-70, které v letech 2000 a 2001 vyvezlo na Srí Lanku Česko a které údajně změnily poměr sil na ostrově ve prospěch vládní strany. Vývoz zbraní tehdy vzbudil kritiku z řad nevládních organizací. Tehdejší Zemanova vláda kontrakt obhajovala podobně jako nyní Bratislava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám