Hlavní obsah

Karlovy Vary s Ripsteinem i s českými Dětmi noci

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary odhalil v úterý v Praze tvář letošního ročníku, který se koná 4. - 12. července. Prezident festivalu Jiří Bartoška, umělecká ředitelka Eva Zaoralová a programová ředitelka Julietta Sichel představili sponzory a zmínili programové sekce i některé hosty, mezi kterými by neměl chybět britský režisér Nicholas Roeg a mexický režisér Arturo Ripstein. Do hlavní soutěže bude nasazen český snímek Děti noci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Bartoška představuje jednu z cen přichystaných pro letošní hosty festivalu.

Článek

Letošní ročník bude mimo jiné spjat i s tragickými událostmi roku 1968. "Tři Křišťálové glóby chceme udělit tvůrcům, které rok 1968 nějak poznamenal, bude to Juraj Jakubisko, Dušan Hanák a Ivan Passer," uvedla Zaoralová. Na festivalu má mít premiéru i nový Jakubiskův film Bathory.

V mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů bude za Českou republiku bojovat příběh ze současné Prahy Děti noci, který režisérka Michaela Pavlátová natočila podle scénáře Ireny Hejdové. Ten už byl odměněn v roce 2005 Cenou Sazky pro nerealizované scénáře.

Novinkou Fóra nezávislých bude to, že v něm tentokrát mají být uvedeny hlavně filmy premiérové a nebo alespoň ty, které nebyly uvedeny na příliš mnoha festivalech. Jako hlavní osobnost fóra by měla do Karlových Varů dorazit legenda amerického dokumentu Les Blank.

Roeg a Ripstein

Obvyklé pocty budou letos věnovány britskému režisérovi Nicholasu Roegovi a mexickému režiséru Arturu Ripsteinovi. Roeg, kterému bude už osmdesát let, chce v Karlových Varech představit starší filmy Performance, Walkabout, Bad Timing či Puffball. Také Ripstein chce uvést své dílo osobně.

Speciální sekce bude letos věnována nizozemské kinematografii. Na programu jsou hlavně současné snímky jako např. melodrama Adrift Michiela van Jaarsvelda, Bluebird Mijke de Jongové nebo thriller Off Screen s proslulými nizozemskými herci Janem Decleirem a Jeroenem Krabbé.

"Nebude chybět ani den kritiků Variety. Tituly vybírají přímo redaktoři magazínu Variety, někdy vyberou tituly, který bychom sami chtěli a někdy takové, nad nimiž se pozastavujeme," dodala Zaoralová.

Finance až v první řadě...

Organizátoři slíbili, že ceny lístků zůstanou stejné jako minule. Také kinosály budou stejné, využití právě budované hokejové haly se plánuje na příští rok. Neutěšený stav hotelu Thermal nezabránil tomu, aby se stal opět přirozeným centrem festivalu. Větší stavební práce se tam neuskuteční. "Vypadá to, že budou nové židle a měla by být posílena elektroinstalace," uvedl Bartoška.

Jak dále popsal, festival letos dostává 30 miliónů korun od státu, osm miliónů od města Karlovy Vary a tři milióny od Karlovarského kraje. O zbytek se postarají sponzoři. Celý rozpočet by měl podle něj operovat s cca 115 milióny korun, ale jde spíše o přibližný odhad.

Reklama

Výběr článků

Načítám