Hlavní obsah

Ján Slota má podle dokumentů StB zlodějskou minulost

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Současný šéf vládní nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota v roce 1971 jako sedmnáctiletý mladík společně s kamarády údajně vykradl prodejnu textilu v obci Koš na středním Slovensku. Plyne to ze záznamů komunistické tajné služby StB.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

Jak uvedla televize Markíza, StB o tom měla záznamy ve spisu Františka Filkorna, který byl se Slotou ve čtyřčlenné emigrantské skupině, a ze spisu Slotova otce, kterého StB evidovala jako agenta.

Podle dokumentů komunistické Státní bezpečnosti zveřejněných slovenským Ústavem paměti národa způsobila skupina zlodějů škodu 22 tisíc Kčs. Skupina následně emigrovala do Rakouska, kde se měla vykrádat automobily.

Slota obvinění odmítá

Slota tyto informace důrazně. Žádá od televize omluvu. "Předseda SNS může s čistým svědomím prohlásit, že tyto informace jsou nepravdivé. Spisy StB nejsou důvěryhodným zdrojem," uvedla mluvčí SNS Jana Benková.

Slota na otázku redaktorů deníku SME uvedl: "Všichni jste šílení," a položil telefon. Ke zveřejněným dokumentům se nevyjádřili Slotovi koaliční partneři.

Politolog Grigorij Mesežnikov upozornil, že politik by měl při takových obviněních vyvodit odpovědnost. Slota to však podle něj pro svou "hroší kůži" neudělá.

Slota emigroval a vrátil se

Společně se třemi kamarády z Prievidze se Slotovi podařilo 10. dubna 1971 překonat přísně střeženou hranici s Rakouskem. Jeden ze Slotových kamarádů znal terén, protože byl členem pohraniční stráže. Po čtyřech dnech si Slota a jeden z kamarádů emigraci rozmysleli a 14. dubna se stejnou cestou vrátili zpět do ČSSR.

"Slota měl problémy s matkou. Měla problémy se srdcem," uvedl jeden z tehdejších uprchlíků. Při návratu je na hranicích chytili. Slotu drželi měsíc ve vazbě. Ke všemu se přiznal a uvedl, že byl nešťastný, protože nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole chemické. Jako nezletilého ho soud odsoudil k šesti měsícům podmíněně za nezákonné opuštění republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám