Hlavní obsah

Putin povede nejsilnější stranu v Rusku

ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti
MOSKVA
Aktualizováno

Dosluhující ruský prezident Vladimir Putin povede největší ruskou politickou stranu Jednotné Rusko. V úterý přijal nabídku postavit se do jejího čela. Pokračuje tak proces předávání moci, na jehož konci se stane v květnu Putin premiérem a zachová si vliv na dění v největší zemi světa.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Vladimir Putin při projevu před Státní radou

Článek

"S vděčností přijímám nabídku členů strany na její vedení,“ sdělil Putin na sjezdu strany, kterého se účastní přes 600 jejích členů. Strana už v pondělní upravila stanovy, aby pozice předsedy sedla na míru právě Putinovi.

Do čela Jednotného Ruska, nejsilnější politické strany v zemi, se postaví poté, co v květnu odejde z Kremlu a stane se předsedou ruské vlády. Putin v projevu prohlásil, že prezident by měl být bezpartijní, ale v demokratických zemích je tradicí, že předseda vlády zaujímá vysoký stranický post.

Putin v Kremlu skončí 7. května, kdy předá prezidentský úřad svému nástupci Dmitriji Medveděvovi. O den později se ujme úřadu ruského premiéra.

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Vladimir Putin

Vladimir Putin nastoupil do čela Ruska jako ne příliš známý politik v prosinci 1999, kdy si ho jako svého nástupce vybral Boris Jelcin. Již nedlouho poté...

Novým prezidentem Ruska bude Dmitrij Medveděv

Novým prezidentem Ruska se podle prvních odhadů a také podle očekávání stane dvaačtyřicetiletý Dmitrij Medveděv. Po sečtení 98,5 procenta odevzdaných lístků...

Výběr článků

Načítám