Hlavní obsah

Unesený britský novinář je po dramatické záchraně na svobodě

BASRA/BAGDÁD
Aktualizováno

V Iráku se v pondělí dostal na svobodu britský novinář Richard Butler, který byl zadržen v únoru v Basře se svým iráckým tlumočníkem. Osvobodily jej při dramatické akci irácké ozbrojené síly.

Foto: Mahmoud Raouf Mahmoud , Reuters

Bagdádské tržiště po explozi

Článek

„Irácká armáda zaútočila na dům, přemohla moje strážce a pak prorazila dveře. Něco na mě křičeli já si strhl kápi, kterou jsem měl celou dobu na hlavě a běželi se mnou k autu,“ uvedl novinář podrobnosti ke svému dramatickému osvobození.

Podle místních médií únosci stále odkládali propuštění ze strachu, že by mohli být potrestáni. Butler byl unesen skupinou osmi ozbrojených mužů 10. února přímo z hotelu Sultan Palace. Spolu s ním byl unesen i jeho tlumočník. Ten byl za tři dny propuštěn na svobodu.

Je možné, že jednání o propuštění se pozdržela i kvůli bojům s milicemi Muktady Sadra. Propukly 25. března, když se irácká armáda rozhodla zasáhnout proti Sadrově Mahdího armádě. Boje se vlekli a Mahdího armádu se nepovedlo porazit. Irácká vláda v pondělí propustila na 1300 vojáků a policistů, kteří dezertovali nebo odmítli bojovat během ofenzivy proti šíitským milicím.

Výbuchy v Bagdádu a Mosúlu

Při pumovém útoku na irácký armádní konvoj západně od severoiráckého Mosúlu zahynulo nejméně třináct vojáků. Dvacet dalších bylo zraněno. Informovala o tom agentura AP, podle jejíchž zdrojů nálož vybuchla v zaparkovaném autě. V jiném severoiráckém městě Tall Afaru dnes sebevražedný atentátník zabil na pohřbu šíitské rodiny tři lidi a desítku dalších zranil.

Hlavní irácké město Bagdád zažilo v pondělí dva výbuchy nastražených náloží. Jedna umístěná pod zaparkovaným automobilem si vyžádala čtyři oběti. Výbuch u náměstí Tajaran měl zasáhnout projíždějí vojenské vozidlo, ale doplatili na něj cestující v mikrobusu.

Bagdádské tržiště po explozi. Požár zničil desítky stánků. foto: Reuters/Mahmoud Raouf Mahmoud

Druhá exploze si nevyžádala žádné oběti. Vybuchla při průjezdu americké vojenské kolony na východě metropole. Exploze zažehla rozsáhlý požár, přičemž shořely na místním tržišti desítky stánků. Oheň poškodil i americké vozidlo Humvee.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám