Hlavní obsah

Odboráři chtějí každé jednání vlády provázet demonstrací

PRAHA
Aktualizováno

Každé zasedání vlády bude od 14. května týden co týden provázet demonstrace odborářů. Na akci „Měsíc občanské neposlušnosti“ se dohodla největší odborová centrála Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Novináře o tom v pondělí informoval její předseda Milan Štěch. Odbory tak chtějí protestovat proti vládním reformám.

Článek

"Bude to probíhat tak, že při každém zasedání vlády, předpokládáme od 14. května, se bude konat shromáždění občanů před Úřadem vlády. Bude vždy tematicky zaměřeno," informoval Štěch.

"Bude to probíhat tak, že při každém zasedání vlády, předpokládáme od 14. května, se bude konat shromáždění občanů před Úřadem vlády. Bude vždy tematicky zaměřeno," informoval Štěch.

Tématy protestů podle něj budou především důchody, zdravotnictví, školství, platy nebo vysoká inflace. Odboroví předáci nevyloučili ani možnost stávky. Rozhodnout by o ní měl sněm ČMKOS 20. května. "Přijali jsme usnesní, že sněm ČMKOS, který se sejde 20. května, bude jednat a rozhoden o případném vyhlášení výstražné stávky." sdělil Štěch.

Paroubek sfárá do dolu

Výrazně nespokojeni s vládní důchodou reformou jsou hornické odbory. Vadí jim, že by havíří měli chodit chodit do penze až v 65 letech. "Je to opravdu tragédie," uvedl k tomu šéf hornických odborů Jan Sábel.

Pochválil předsedu ČSSD Jiřího Paroubka za slib, že pokud se sociální demokracie dostane do vlády, důchodovou reformu změní. Podle Sábela by měl tento pátek Paroubek navštívit Ostravu a sfárat do Dolu Paskov.

Půjdou proti vládě

Sábel se pak ostře pustil do současné vlády, která je podle něj "arogantní k pracujícím". Pokud kabinet prosadí své záměry, odboráři jí vyhlásí válku. "Uděláme všechno proto, aby taková vláda tady v budoucnu nebyla," řekl Sábel.

Nespokojení odboráři

ČMKOS, která zastřešuje 32 svazů s asi 540 000 členy, je od začátku března ve stávkové pohotovosti. Předáci kritizují vysokou inflaci, kterou podle nich vládní reforma vyvolala. Nesouhlasí ani s návrhem reformy penzí a s plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na převod univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. ČMKOS podporuje Asociace samostatných odborů, která je s asi 200 000 členů druhou největší centrálou v zemi.

Proti reformě protestovaly odbory na Václavském náměstí už loni v červnu. Tehdy na demonstraci přišlo zhruba 30 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám