Hlavní obsah

Irácké síly propustily 1300 dezertérů z Basry

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká vláda propustila na 1300 vojáků a policistů, kteří dezertovali nebo odmítli bojovat během ofenzivy proti šíitským milicím a dalším povstaleckým skupinám minulý měsíc. Potvrdilo to irácké ministerstvo vnitra.

Článek

Podle mluvčího ministerstva mělo 921 propuštěných bojovat v Basře. Je mezi nimi i 37 vysoce postavených policejních důstojníků, někteří z nich měli generálské hodnosti. Ostatní příslušníci bezpečnostních složek byli zbaveni funkcí poté, co zklamali v bojích v Kútu.

Ofenzivu proti povstalcům nařídil minulý měsíc irácký premiér Núrí Málikí. Vládní jednotky narazily v Basře a dalších šíitských baštách, kam se boje rozšířily, na tvrdý odpor. Střety si vyžádaly stovky obětí. Skončily příměřím, a i když Málikí vyhlásil vítězství, akce nepřinesla úspěch a posílila prestiž šíitského duchovního vůdce Muktady Sadra.

Bagdád potvrdil, že se v Basře během akcí vzbouřila asi tisícovka vojáků, mezi nimi celý jeden dělostřelecký pluk. V některých případech vládní síly milicím odevzdaly i vozy a zbraně.

Většina iráckých vojáků se rekrutuje právě z šíitského obyvatelstva.

Boje s povstalci navzdory příměří pokračují, v posledních dnech při nich zemřelo na 200 lidí. Obě strany se vyhýbají velkému otevřenému střetu. Nechtěná je pro Sadra zejména konfrontace s Američany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám